Noua rachetă gigantică a SpaceX nu va decola luni. La 5 minute de la ora programată pentru lansare, în această luni, 17 aprilie, la ora 8.00, în Texas, şeful companiei americane Elon Musk a anunţat pe Twitter amânarea, din cauza unei probleme tehnice întâlnite în timpul ultimelor minute de pregătire. „O supapă de presiune pare să fie îngheţată”, a scris miliardarul pe Twitter.
A pressurant valve appears to be frozen, so unless it starts operating soon, no launch today
— Elon Musk (@elonmusk) April 17, 2023
Cu toate acestea, echipele SpaceX au continuat să ruleze numărătoarea inversă şi să simuleze operaţiunile de decolare sub forma unei repetiţii generale, care va fi oprită chiar înainte de ora programată de lansare. Datele privind reluarea lansării sunt posibile în timpul săptămânii.
Miliardarul american a primit vineri autorizaţia de la Autoritatea Americană pentru Aviaţia Civilă (FAA).
Aparatul, cea mai mare şi mai puternică rachetă construită vreodată, destinată a fi complet reutilizabilă, a fost dorită din start de Elon Musk ca mijloc de colonizare a planetei Marte, putând ateriza acolo astronauţi, dar şi pentru a împărţi costul trimiterii de sateliţi. De atunci, nava a fost selectată şi finanţată de NASA pentru a ateriza următorii astronauţi americani pe Lună, ca parte a programului Artemis.
A doua etapă, care se mai numeşte şi Starship, a făcut deja mai multe zboruri de probă. După patru încercări eşuate de aterizare, care au dus la tot atâtea explozii impresionante, a cincea încercare, în mai 2021, a avut succes.
De atunci, toate eforturile SpaceX la Boca Chica din Texas s-au concentrat pe fabricarea rampei de lansare şi a unui turn de lansare gigant, care va fi folosit în cele din urmă pentru recuperarea primului etaj.
Dacă această primă etapă numită Super Heavy nu a zburat încă, SpaceX a efectuat deja o pornire de probă a tuturor motoarelor de deasupra rampei de lansare în februarie. Fără a furniza informaţii suplimentare, compania a considerat testul un succes, în ciuda problemelor tehnice cu două dintre cele 33 de motoare: unul nu a fost aprins şi altul a trebuit să fie oprit în timpul testului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.