Soarta tabloului „Rue St Honoré, apres-midi, effet de pluie”, pictat de Camille Pissarro în 1897, care a fost furat de nazişti de la familia unei evreice şi care se află într-un muzeu din Madrid, va fi decisă pe 18 ianuarie de o instanţă din Statele Unite, scrie The Guardian.
Înfăţişând o stradă din Paris pe ploaie, pictura a atârnat mult timp pe pereţii unuia dintre cele mai importante muzee de artă din Madrid, Museo Nacional Thyssen-Bornemisza care a refuzat să-l restituie moştenitorilor.
Lucrarea s-a aflat în posesia familiei Cassirer din Berlin şi München, după ce a fost cumpărată direct de la comerciantul de artă al lui Pissarro.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Muzeul din Madrid este forţat de statul american să restituie tabloul familiei lui Lilly Cassirer Neubauer care a fost nevoită să îl vândă în 1939 unui evaluator de artă nazist, pentru a putea fugi din Germania. Tabloul „Rue Saint-Honoré, Après-midi, Effet de Pluie” (1897), de Camille Pissarro, a fost vândut pentru 360 de dolari, dar proprietara nu a primit acei bani niciodată.
Instituţia spaniolă şi moştenitorii refugiaţilor evrei se confuntă în instanţă de decenii.
În 2017, decizia luată de procurorii federali reactivează o dispută care a început în urmă cu 16 ani, după ce familia Cassirer a aflat că opera lui Pissarro, a cărei valoare se ridică la 40 de milioane de dolari, este expusă la muzeul din Madrid, care o găzduieşte din 1992.
Curtea de apel a transmis că rămâne o întrebare deschisă dacă muzeul a ştiut că pictura a fost furată atunci când a achiziţionat-o, în 1993, odată cu o colecţie de artă a baronului Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza, pentru care a plătit 338 de milioane de dolari. Ea susţine că preţul plătit este mult sub estimarea colecţiei - 1 - 2 miliarde de dolari -, iar baronul ar fi ştiut că a primit un chilipir când a cumpărat tabloul de Pissarro de la un dealer de artă din New York, pentru 275.000 de dolari, în 1976.
Moştenitori din întreaga lume continuă să lupte pentru a revendica unele dintre cele 600.000 de opere de artă furate de Germania lui Hitler.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...