"Sfaturi pentru fetiţe", de Mark Twain, editura Tzim Tzum Books, a fost desemnat cel mai frumos volum la concursul naţional de design de carte, ediţia a 6-a.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Marele Premiu a fost acordat anul acesta cărţii "Sfaturi pentru fetiţe", de Mark Twain, cu un designul realizat de Faber Studio, cu ajutorul artiştilor Adelina Butnaru, Radu Manelici şi Dinu Dumbrăvician, pentru abordare modernă a textului unui autor clasic. 

Volumul are un alt fel de ilustraţie pentru copii, este o carte simplă în desen, dar bogată în texturi, în trei culori, cu un tipar perfect, colţuroasă în desen, dar cu un caracter typeface prietenos. O carte pentru cei mici care a întrunit unanimitatea membrilor juriului pentru acordarea Marelui premiu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În această ediţie juriul a acordat şi un nou premiu important: Premiul pentru Carte de Artă, care a fost acordat pentru "O amintire făcută bine", de Andrada Istrate, Puiu Lăţea şi Nicu Ilfoveanu. Designul le aparţine Otiliei Mihalcea şi lui Nicu Ilfoveanu. Volumul a fost editat de Asociaţia pentru Artă Ilfoveanu.

Cartea are un design subtil, misterios, dar clar în acelaşi timp este o carte prezentă prin fiecare detaliu. Are un concept unitar care se susţine prin cele două caiete, legate prin coperta desfăşurată tip leporello. Materialitatea cărţii este echilibrată şi prin formatul ales, combinaţiile de hârtii, fiind susţinută prin bunele reproduceri ale fotografiilor alb-negru.

"Ce vrăji mai fac fetele/ Love and Fate for Girls Who Can’t Wait", de Mădălina Andronic, cu ilustraţii de Mădălina Andronic şi editată în regie proprie, a fost aleasă cea mai frumoasă carte de copii. 

"Home Alone", de Andreea Chirică, cu ilustraţii de Andreea Chirică, design Milos Jovanovici, apărută la editura Hardcomics, a fost desemnată cartea cu cea mai bună ilustraţie. 

În această ediţie juriul a acordat şi alte două noi distincţii: Premiul pentru Carte de Fotografie şi Premiul pentru Design de Colecţie, pe de o parte pentru a încuraja folosirea cărţii drept mediu de expresie, iar pe de alta, pentru a promova importanţa designului de carte în cazul cărţilor de tiraj mare.

Premiul Carte de fotografie ex aequo - "Gărâna Jazz Festival 20th Anniversary Edition", de Horaţiu Şovăială, Mihai Şovăială, design Alin Cincă, editat de Asociaţia Culturală Mono şi Fundaţia Culturală Jazz Banat, 2017 şi "OINA", Texte şi fotografii Bogdan Boghiţoi, Sorin Vidis, design Radu Manelici, editat în regie proprie, Bucureşti, 2017. 

Premiul Design de colecţie a fost acordat colecţiei de cărţi de non-ficţiune "Black Button Books" - "Războiul poveştilor: Cum cei care spun (şi trăiesc) cele mai bune poveşti vor domina viitorul", de Jonah Sachs, Copertă, "Între lume şi mine", de Ta-Nehisi Coates şi "Flamurile negre: ascensiunea ISIS", de Joby Warrick. 

"Borrowed Territories", de Magda Radu, Alexandra Manole, Lucian Bran, Augustina Stanciu, Monica Stroe, Bogdan Iancu, a câştigat categoria Tânăr Designer. 

Premiul pentru tânăr designer este acordat de ICR şi Centrul Naţional al Cărţii şi constă în susţinerea unei deplasări şi participarea unui artist la programul unui târg internaţional de carte în străinătate. Cărţile selectate vor face parte dintr-o expoziţie itinerantă în ţară şi în străinătate şi, de asemenea, vor reprezenta România în competiţia internaţională de design de carte Best Book Design from All Over the World, Leipzig 2018.

Premiul pentru Carte în tiraj limitat a revenit "Salariatul Azi", de Timotei Drob, editura Jumătatea Plină, 20 de exemplare. 

Menţiunea juriului - "ON/ OFF the Grid", de Bogdan Ceauşescu, Sebastian Anastasiei. 

Menţiune pentru carte şcolară - "Abecedar. Manual şi caiet de exerciţii practice pentru clasa 1 (partea I şi partea II)",  de Iliana Dumitrescu, Elena Barbu, cu ilustraţii şi copertă Ana Maria Ştefan, editat în regie proprie, tiraj: 3 exemplare. 

În total, anul acesta au intrat în competiţie 220 de cărţi, dintre care 50 au fost selectate pentru finala competiţiei, în urma căreia 10 au fost alese câştigătoare.

Membrii juriului au fost: Lysiane Bollenbach (autor, designer grafic, director artistic şi artist vizual), Alina Şerban (editor, curator), Timotei Nădăşan (designer, artist, editor), Anca Adina Cojocaru (designer, artist), Alexe Popescu (designer grafic), Ramona Chirica (curator de ilustraţie) şi Patricia Teodorescu (artist vizual).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.