Directorul general al Institutului Francez în România, Julien Chiappone Lucchesi, a vorbit, marţi, în cadrul unui eveniment de prezentare a sezonului cultural româno-francez 2023, despre relaţia strânsă dintre cele două ţări în domeniul cultural şi despre proiectele far din cadrul programului Timişoara 2023. Ovidiu Şandor, preşedintele Fundaţiei Art Encounters, a făcut o prezentare amplă a celor două expoziţii principale, dedicate lui Victor Brauner şi Constantin Brâncuşi la Timişoara.
La Bucureşti au fost prezentate atât expoziţiile "Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale" şi "Victor Brauner: invenţie şi magie", cât şi cea de-a cincea ediţie a Bienalei Art Encounters 2023, cu titlul "My Rhino is not a Myth. Art-Science-Fictions", "proiectul fanion" al Fundaţiei Art Encounters.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În ceea ce priveşte expoziţiile principale, dedicate lui Victor Brauner şi Constantin Brâncuşi, Lucchesi a spus: „Cele două proiecte far sunt legate de instituţii muzeale foarte importante din Franţa, precum Muzeul Pompidou, demonstrând capacitatea noastră de a lucra cu marile muzee, de a monta, ca şi faptul că aceasta a devenit din ce în ce mai bună în ultima vreme”.
Ovidiu Şandor, preşedintele Fundaţiei Art Encounters, a vorbit despre constribuţia pe care fundaţia încearcă să o aducă acestui program, în primul rând cu două expoziţii, special gândite pentru Timişoara-Capitală Culturală Europeană. „Timişoara are un an special, în care cred că Timişoara va surprinde pe oricine va avea curiozitatea şi curajul să vină la Timişoara. Se anunţă un program foarte dens şi toate instituţiile şi organizaţiile culturale din oraş, fie că sunt instituţii publice sau asociaţii, ONG-uri, fundaţii, cu toţii au pregătit pentru acest an evenimente deosebite, indiferent de domeniu: arte vizuale, teatru, muzică, o paletă deosebită”, a declarat el.
Expoziţia „Victor Brauner” „trebuia de mult să se întâmple. E o întoarcere simbolică în ţara natală a unui artist care cred că din păcate este încă mult prea puţin cunoscut în România şi ne bucurăm că reuşim să aducem un număr important de lucrări din Muzeul Pompidou. Victor Brauner a lăsat moştenire un număr impresionant de lucrări, peste 300, şi cu această ocazie vom aduce în jur de 50 de lucrări din acest muzeu plus alte două muzee din Franţa. Curatoarea Camille Morando a ales lucrări din mai multe muzee din ţară precum şi din diverse colecţii particulare. Credem că va fi prima expoziţie din România care arată întreg traseul lui Brauner, atât perioada sa în România, când a fost unul din stâlpii avangardei aici la Bucureşti, şi sigur perioada ulterioară a carierei sale, după ce s-a stabilit în Franţa”, a spus Şandor.
Expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Artă Timişoara pe 17 februarie şi va putea fi vizitată până pe data de 28 mai.
Ultima expoziţie a lui Brâncuşi în România a fost în 1970, acum mai mult de 50 de ani. În aceşti 50 de ani unicele expoziţii Brâncuşi au fost în muzee mari, Pompidou, Tate Londra, Gugghenheim New York.
„Constantin Brâncuşi: Surse româneşti & perspective universale” „va fi o ocazie să-l vedem pe Brâncuşi în traseul său de la artistul-ţăran care pleacă din România şi transformarea prin care trece atunci când ajunge la Paris şi descoperă universul cultural de acolo şi această transformare a operei sale de la ceva românesc într-o operă relevantă la nivel global. Vor fi sculpturi celebre, inclusiv foarte importante pentru România dar puţin cunoscute, dar şi un set important de fotografii făcute de Brâncuşi, o componentă a artei sale puţin cunoscută îân România. Fotografia lui Brâncuşi este o lecţie, ne învaţă cum să privim sculptura sa. Desene, documente, filme făcute de Brâncuşi vor fi de asemenea în expoziţie”, a precizat Ovidiu Şandor.
„Lumea îl va descoperi pe Brâncuşi şi fără să meargă la Paris sau la Philadelphia”, a subliniat Şandor.
Expoziţia „Constantin Brâncuşi: Surse româneşti & perspective universale” va fi deschisă la Muzeul Naţional de Artă Timişoara în perioada 30 septembrie 2023 - 28 ianuarie 2024, şi este organizată de Muzeul Naţional de Artă Timişoara, Fundaţia Art Encounters şi Institutul Francez din România.
Bienala Art Encounters 2023, cu titlul "My Rhino is not a Myth. Art-Science-Fictions", proiectul fanion al Fundaţiei Art Encounters, „va fi axată pe un subiect legat de artă şi tehnologie, se va uita la relaţia dintre arte şi ştiinţe şi la modul în care cele două sisteme de a privi lumea se completează reciproc. Titlul principal pleacă, pe de o parte de la parafrazarea lui Eugene Ionesco din piesa „Rinocerii”, dar şi la povestea unei gravuri de Dürer care în 1516 publică o gravură cu un rinocer care pentru 200 de ani devine imaginea ştiinţifică a rinocerului, deşi Dürer nu a văzut în viaţa lui un rinocer şi l-a desenat doar din descrierile oamenilor care ar fi văzut rinoceri”, a povestit Ovidiu Şandor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...