Volumul „Cum merge lumea” de Noam Chomsky a fost lansat de Curtea Veche Publinshing într-un eveniment online. Reputatul activist politic, filosof, lingvist şi autor american a vorbit cu traducătorul cărţii sale Paul Gabriel Sandu despre rolul Statelor Unite în lume, criza democraţiilor occidentale, încălzirea climatică, alegerile care urmează pe continentul american, rolul Chinei în noua ordine mondială, rolul intelectualilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Noam Chomsky pune sub semnul întrebării imaginea idealizată a democraţiei americane şi ne spune că pentru a afla „cum merge lumea“, trebuie să ne îndreptăm atenţia, pentru început, către deciziile militare, politice şi economice luate în ultimele decenii de guvernele Statelor Unite ale Americii.

„Trump nu este în niciun caz un politician obişnuit. Nu poate fi comparat cu niciun politician din întreaga istorie a SUA. Cu nimeni. Este un adevărat monstru. Interesat de nimic altceva decât de sine, de bani şi de putere. Şi ar face orice, absolut orice pentru a o păstra. Nu-i pasă absolut deloc de oameni. Ei bine, asta e ceva nou. Nu puteam spune asta despre G. W. Bush, nici despre primul Bush, nici despre Reagan, Nixon...", spune Chomsky.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El a vorbit despre alegerile care vor urma în SUA şi poziţia lui Trump, care a anunţat deja că nu va accepta rezultatele alegerilor dacă va pierde. 

"De fapt, hai să ne uităm la aceşti preşedinţi: Nixon, care n-a fost în niciun caz un om de treabă, a câştigat practic alegerile în 1960. Victoria i-a revenit lui Kennedy prin jocuri de culise, voturi false etc. Nixon nu a contestat alegerile.  Ştia că dacă ar fi contestat, ar fi putut câştiga, dar a spus că n-a vrut să arunce ţara în haos. I-a păsat mai multe de ţară, decât de victoria în alegeri. Sau să ne gândim la Al Gore în 2000: alegerile au fost furate, dar a spus că nu are de gând să le conteste. Motivul invocat a fost acelaşi. Deci un republican de extremă dreapta şi un liberal-democrat au avut aceeaşi poziţie. Şi acum să ne întoarcem la Trump. A anunţat deja că nu va accepta rezultatele alegerilor, dacă va pierde. Nu-i pasă. Nu-i pasă de ţară, nu-i pasă de nimic. [...] Oamenii îl numesc fascist, dar asta înseamnă să-i acorzi prea mult credit... Fascismul e o ideologie complexă. Depăşeşte cu mult ceea ce poate el înţelege. Ce este el? E un fel de dictator de tinichea, dintr-o mică fostă colonie, în care guvernele sunt răsturnate odată la fiecare câţiva ani de către armată - şi cam în asta încearcă să transforme America. Dar ce se întâmplă acum iese din absolut orice statistici. N-are de-a face cu normalitatea. Dacă va mai câştiga încă un mandat, s-ar putea ca această stare de fapt să se permanentizeze", afirmă Noam Chomsky.

De ce să ne păstrăm optimismul în faţa unor vremuri sumbre

„Există câteva raţiuni foarte bune pentru a fi optimist. Iar unul dintre motive este istoria. În ciuda a tot ceea ce vedem, dacă privim lucrurile în perspectivă, e mult mai bine acum, decât înainte. Lucruri care nu erau deloc chestionate acum 30 sau 40 de ani, sunt absolut inacceptabile azi. Nici măcar nu pot fi aduse în discuţie. Să luăm exemplul SUA. În multe privinţe, una dintre cele mai libere ţări din lume. Acum câteva decenii, în anii 1960, SUA avea încă legi segregaţioniste mai radicale decât cele ale naziştilor. Existau legi federale care impuneau segregarea cartierelor de locuinţe construite de către guvernul federal, care au făcut ca populaţiile de culoare să nu beneficieze de boom-ul imobiliar din anii ’50 şi ’60. Drepturile femeilor s-au schimbat radical. S-au produs multe schimbări în lume. [...] Celălalt argument este [..] obligaţia morală. În fond avem două posibilităţi. Una este să spunem: «n-are niciun sens», «renunţ», «voi lăsa să se întâmple ce e mai rău»; cealaltă este să spunem, în mod întemeiat, că există ocazii, mai bune sau puţin bune, «mă voi folosi de ele şi poate voi face lumea mai bună». De fapt, nici nu e vorba de o alegere între cele două”, spune acesta în încheiere.

Volumul "Cum merge lumea", apărut la Curtea Veche Publishing, este o colecţie de discursuri şi interviuri cu Noam Chomsky, realizate în colaborare cu cu editorii David Barsamian si Arthur Naiman, care examinează unele dintre cele mai importante şi dificile chestiuni din istoria recentă a SUA. Lumea pe care ne-o înfăţişează Chomsky făcând apel la o întreagă serie de documente istorice, unele desecretizate abia la începutul anilor ’90, este una în măsură să îl şocheze nu doar pe cititorul român, ci şi pe cel de pretutindeni.

„Cum merge lumea” de Noam Chomsky, David Barsamian şi Arthur Naiman se găseşte pe www.curteaveche.ro şi în librăriile din ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.