Renumitul scriitor japonez Haruki Murakami a anunţat, duminică, că va dona maniscrisele cărţilor sale, precum şi viniluri din arhiva personală Universităţii Waseda din Tokyo, potrivit agenţiei Kyodo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Nimic nu m-ar face mai fericit decât faptul că un astfel de loc va fi de folos celor care vor să studieze operele mele, fie japonezi, fie străini", a spus Murakami într-o rară apariţie într-o conferinţă de presă. "Sper să fie începutul unui schimb, nu doar al lucrărilor mele, ci unul al culturilor". 

"Cred cu tărie că interacţiunile m-au ajutat să mă dezvolt", a spus Murakami, care a absolvit această universitate în 1975. "M-aş sufoca dacă aş fi angajat doar în literatura japoneză". 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Scriitorul în vârstă de 69 de ani a afirmat că luase în considerare alte locuri, inclusiv universităţi străine cu care a lucrat, pentru a dona documentele sale, dar a ales universitatea japoneză din cauză că este şcoala pe care a absolvit-o şi a simţit că este corect. 

Murakami a spus că va dona universităţii din Tokyo şi corespondenţa cu alţi scriitori şi alte opere traduse, precum şi un manuscris al celebrului său roman "Pădurea norvegiană" pe care l-a scris pe carneţele, dacă le va găsi. El şi-a exprimat speranţa de a lansa şi o bursă pentru cercetători. 

Recent, Haruki Murakami, a refuzat politicos nominalizarea la The New Academy, premiu suedez înfiinţat după anularea Nobelului pentru Literatură de anul acesta, motivând că nu vrea să fie în atenţia presei.  

Cel mai recent roman al scriitorului japonez Haruki Murakami, "Uciderea comandorului", apărut în limba română la editura Polirom, a fost considerat "indecent" de cenzorii de la Hong Kong. Murakami a intrat în vizorul cenzorilor în 2014 când şi-a exprimat susţinerea pentru tinerii protestatari din Umbrella Movement în acel an.

Decizia în privinţa celui mai recent roman al lui Murakami a venit după ce bibliotecile din Hong Kong au ascuns cărţi pentru copii cu tematică LGBT, în urma presiunilor venite din partea militanţilor conservatori, provocând reacţii dure din partea minorităţilor sexuale şi a susţinătorilor acestora.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.