Scriitorul australina Richard Flanagan, câştigător al Premiului Man Booker, va participa la două întâlniri cu cititorii români la Bucureşti şi la Sibiu, pe 30 şi 31 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La Bucureşti, Richard Flanagan va fi în dialog cu Marius Chivu, miercuri, 30 octombrie, de la ora ora 18.30, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. 

La Sibiu, Richard Flanagan va fi în dialog cu Radu Vancu, pe 31 octombrie, de la ora 18.30, la Librăria Humanitas "Constantin Noica". Evenimentele vor fi urmate de Q&A şi sesiune de autografe.

Editura Litera a publicat până în prezent cinci cărţi semnate de autorul australian, toate în traducerea lui Petru Iamandi: “O cale îngustă spre nordul îndepărtat”, “Să baţi din palme cu o singură mână”, “Persoana întâi”, “Moartea unei călăuze pe râu”, “Dorinţa”.

Pentru romanele sale a primit Premiul Man Booker, Australian Booksellers Book of the Year Award, Vance Palmer Prize for Fiction şi o nominalizare pentru filme la premiul Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin.

Richard Flanagan (n. 1961, Tasmania), romancier, jurnalist şi regizor de film, este considerat unul dintre cei mai buni scriitori australieni ai generaţiei sale. Descendent al unei familii irlandeze deportate în Tasmania în secolul al XIX-lea, îşi încheie studiile cu o bursă la Universitatea din Oxford. Pasionat de peisajele sălbatice ale ţării sale, participă la expediţii cu canoe pe râurile insulei natale, care vor deveni o importantă sursă de inspiraţie pentru romanele sale. 

Devine cunoscut în 1994 cu primul său roman, “Moartea unei călăuze pe râu” (Death of a River Guide), iar în 1997, cel de-al doilea roman, “Să baţi din palme cu o singură mână” (The Sound of One Hand Clapping), este recompensat cu premiile Australian Booksellers Book of the Year Award şi Vance Palmer Prize for Fiction. În 1998, adaptarea pentru marele ecran al acestui roman, ale cărei scenariu şi regie le semnează scriitorul însuşi, este nominalizată la premiul Ursul  de Aur la Festivalul de la Berlin. Succesul este confirmat de critică la apariţia celui de-a treilea roman, publicat în 2001, “Cartea cu peşti a lui Gould” (Gould’s Book of Fish), recompensat în 2002 cu Commonwealth Writer’s Prize.

Romanul publicat în 2007, „Teroristul necunoscut” (The Unknown Terrorist), este la rândul său un succes mondial, fiind urmat în 2008, de volumul „Dorinţă” (Wanting). În octombrie 2014, Flanagan primeşte Premiul Man Booker pentru romanul „O cale îngustă spre nordul îndepărtat” (The Narrow Road to the Deep North), scris în 2013 ca un omagiu tatălui său, supravieţuitor al tragediei militarilor australieni prizonieri de război ai trupelor japoneze, obligaţi să participe la construirea căii ferate cunoscute sub denumirea  „Burma Railway“. “Persoana întâi”  (First Person, 2017) este cel mai nou roman al său. Romancierul trăieşte împreună cu soţia şi cele trei fiice în Hobart, Tasmania, şi continuă să scrie articole despre insula natală în presa australiană, nu fără a suscita controverse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.