Philip Roth, unul dintre cei mai mari scriitori americani în viaţă, a fost inclus în prestigioasa colecţie La Pléiade a editurii Gallimard, anunţă Le Figaro.
Cinci romane şi nuvele de tinereţe ale scriitorului, în vârstă de 84 de ani, printre care "Complexul lui Portnoy", roman-cheie în opera lui Philip Roth, figurează în volumul editat de Gallimard şi care va apărea pe 5 octombrie.
De la publicarea sa în Statele Unite, în februarie 1969, romanul a cunoscut succesul fiind vândut în 275.000 de exemplare în două zile de la apariţia sa.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Acest roman constituie "o turnură determinantă şi eliberatoare în cariera scriitorului", afirma Paule Lévy. Dar a fost şi printre cele mai neînţelese. Mai târziu, scriitorul a trebuit să explice să romanul nu este o confesiune.
Philip Roth, pe bună dreptate considerat astăzi ca unul dintre martorii lucizi şi implacabili ai societăţii americane, a fost acuzat că a folosit prin personajul din Portnoy cele mai rele clişee antisemite.
"Goodbye, Columbus" (1959), prima lucrare publicată de Roth la 26 de ani, va deschide volumul din La Pléiade.
Operele adunate în acest prim volum în colecţia La Pléiade consacrate lui Philip Roth, care din 2010 nu a mai publicat, sunt datate din 1959 până în 1977.
În afară de "Complexul lui Portnoy" şi "Goodbye, Columbus", se află şi "Sânul" (1972), carte scrisă la persoana întâi şi primul text în care apare personajul David Kepesh, un alter ego al autorului, "Viaţa mea de bărbat" (1974), primul text cu Nathan Zuckerman şi "The Professeur of Desire" (1977), iarăşi cu David Kepesh.
Volumul de 1.280 de pagini va fi pus în vânzare la preţul de 64 de euro până în 31 martie 2018.
Philip Roth, născut pe 19 martie 1933, în Newark (New Jersey), a debutat cu nuvela ”Goodbye, Columbus”, publicată în 1959 şi premiată cu National Book Award pentru ficţiune. Recunoaşterea internaţională a venit odată cu romanul ”Complexul lui Portnoy/ Portnoy's Complaint” (1969). Premiat, în 1997, cu Pulitzer pentru ”Pastorala americană”, el a primit, un an mai târziu, la Casa Albă, National Medal of Arts, iar în 2002, Gold Medal in Fiction, cea mai înaltă distincţie a Academiei Americane, conferită anterior, unora ca John Dos Passos, William Faulkner şi Saul Bellow.
Philip Roth a primit de două ori National Book Award şi National Book Critics Circle Award şi de trei ori PEN/ Faulkner Award. În 2005, ”Complotul împotriva Americii” a primit premiul Societăţii Istoricilor Americani pentru ”un roman istoric excepţional care abordează un subiect american” şi a fost declarată cea mai bună carte a anului de New York Times, San Francisco Chronicle, Boston Globe, Chicago Sun-Times, Los Angeles Times Book Review, Washington Post Book World, Time, Newsweek şi multe altele.
În Marea Britanie, ”Complotul împotriva Americii” a fost distins cu W.H. Smith Award pentru cea mai bună carte a anului, făcând din Roth primul autor dublu laureat din istoria acestui premiu. În acelaşi an, Roth a devenit al treilea autor american în viata a cărui operă a fost publicată într‑o ediţie completă de Library of America. În 2011, i-a fost decernat, la Casa Albă, National Humanities Medal şi a primit cel de-al patrulea Man Booker International Prize.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.