Schimbarea climatică este cea mai gravă ameninţare pentru siturile naturale clasate în patrimoniul mondial, inclusiv Marea Barieră de corali din Australia, cea mai mare structură creată de organisme vii, a afirmat, miercuri, Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN), scrie AFP.
O treime din cele 252 de situri naturale clasate în patrimoniul mondial al UNESCO sunt ameninţate de schimbarea climatică, fapt care distruge speciile invazive, subliniază în noul raport UICN, uniune din care fac parte 1.400 de organizaţii şi guverne.
Marea Barieră de corali, cea mai mare structură creată de organisme vii de pe Terra - ameninţată de încălzirea oceanului şi de acidificarea (scăderea ph-ului) acestuia - se adaugă listei siturilor considerate drept "critice", precum şi zone protejate din Mexic în golful Californiei, potrivit UICN.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În total sunt 94 de situri care prezintă un risc semnificativ sau critic din cauza unui număr de factori precum turismul, vânătoarea, focul, poluarea acvatică, adică 32 în plus faţă de ultimul raport de acest gen prezentat în 2017.
Schimbarea climatică constituie un risc foarte crescut sau crescut pentru 83 dintre aceste minuni ale naturii.
Acest raport "relevă transformări care provoacă schimbare climatică în aceste situri naturale clasate, de la topirea gheţarilor la albirea coralilor, incendii şi secete mai frecvente şi mai severe", subliniază directorul general al UICN, Bruno Oberlé, într-un comunicat.
Incendii uriaşe devastează în prezent Insula Fraser din Australia, inclusă în patrimoniul mondial.
"Acest raport subliniază urgenţa cu care trebuie să rezolvăm aceste provocări de mediu împreună pe întreaga planetă", a afirmat Oberlé.
Organizaţia a estimat că 50 dintre situri au fost afectate de pandemie şi de restricţiile asociate.
În privinţa părţilor pozitive, "cea mai importantă este scăderea presiunii din cauza vizitelor turiştilor pe aceste ecosisteme", subliniază UICN, precizând totdată că "factorii negativi sunt numeroşi".
Închiderea siturilor a provocat o scădere semnificativă a veniturilor, dar şi restricţiile puse în aplicare pentru a evita infecţii au avut impact asupra personalului responsabil cu supravegherea, lăsând porţile deschise pentru activităţi ilegale.
"Aceşti factori cresc riscul de braconaj al speciilor sălbatice şi folosirea ilegală a resurselor naturale", explică raportul.
În ciuda tuturor pericolelor care ameninţă aceste situri de excepţie, UICN a găsit totuşi că 8 dintre ele prezintă o ameliorare din 2017.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.