Romanul "Anomalia" de Hervé Le Tellier, distins în noiembrie cu Prix Goncourt 2020, a apărut la editura Pandora M, în colecţia Anansi. World Fiction, în traducerea Mădălinei Ghiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Publicată de prestigioasa editură franceză Gallimard, cartea lui Hervé Le Tellier nu doar că a primit anul trecut cea mai importantă distincţie literară din Hexagon, ci a reuşit să stabilească şi noi recorduri privind vânzările. Astfel, în doar câteva săptămâni de la lansare, romanul "Anomalia" a fost vândut în Franţa în peste 600.000 de exemplare, reuşind să urce pe locul al doilea în clasamentul celor mai bine vândute cărţi recompensate de-a lungul anilor cu premiul Goncourt.

„O carte pe care nu o mai laşi din mână, un inevitabil bestseller, dar şi o lucrare experimentală, ultraliterară, un exerciţiu de stil comparabil cu Viaţa - mod de întrebuinţare de Georges Perec", scria îndrăgitul scriitor francez Frédéric Beigbeder imediat după apariţia cărţii, o reacţie aproape la unison cu presa de limba franceză:  „O carte strălucitoare, extrem de inventivă. Un fel de scenariu formidabil, un blockbuster american scris de un francez care se distrează" (Olivia de Lamberterie, France 2), „Un roman 2.0, ameţitor şi jucăuş, în care Hervé Le Tellier este în cea mai bună formă" (Jérôme Garcin, L'Obs).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Şi Matei Vişniec, cunoscutul scriitor, dramaturg şi jurnalist român stabilit la Paris a scris despre cartea lui Hervé Le Tellier, numind-o „o superbă parabolă filozofică destinată să ne oblige la multe întrebări, una foarte subtil sugerată fiind şi aceasta: oare de câte anomalii mai avem nevoie ca să înţelegem că undeva cineva ne testează, probabil pentru a-şi da seama dacă are sau nu sens să mai creadă în noi?".

Romanul lui Hervé Le Tellier este conceput pe structura unui serial de televiziune de înaltă clasă, care creează dependenţă şi, în acelaşi timp, concentrează stilurile şi tramele a numeroase romane contemporane de succes: roman noir, thriller, roman de campus, de dragoste, de familie, biografic. Toate se petrec sub cupola unui cer SF unde a avut loc, în timpul unui zbor Paris-New York, un fenomen supranatural şi sub semnul unei întrebări nebuneşti: oare lumea în care trăim este o uriaşă simulare pe computer, iar fiinţele umane sunt programe mai mult sau mai puţin inteligente, cu destinul hotărât din afară?

Preşedinte al celebrului Atelier de Literatură Potenţială, "OuLiPo", Le Tellier aduce prin conceperea acestui roman fabulos un omagiu Exerciţiilor de stil ale lui Queneau, scrierii sub constrângere practicate de Georges Perec şi întregului manifest oulipian.

„Rareori am întâlnit o scriitură mai ingenioasă, o imaginaţie mai prolixă, un spirit ludic mai rafinat, care toate la un loc fac din traducerea cărţii o provocare, la care am încercat să răspund cu speranţa că voi reuşi să ies cu bine din labirintul construit de autor în spirit oulipian. Dacă un cititor de azi, copleşit de un vizual fără limite ale fanteziei, exclamă într-un moment de saţietate: Nimic nou sub soare!, iată că vine acest roman fabulos, care întrece orice închipuire, vine această anomalie care, ca un joc de lego complicat ale cărui piese se îmbucă perfect, te lasă perplex în faţa construcţiei finale", mărturisea Mădălina Ghiu, traducătoarea cărţii.

Hervé Le Tellier s-a născut pe 21 aprilie 1957. În 1992 a fost cooptat în OuLiPo (Atelierul de Literatură Potenţială), al cărui preşedinte este din 2019; despre această grupare a publicat o lucrare de referinţă: Esthétique de l'Oulipo (Estetica Oulipo). De formaţie matematician, apoi jurnalist - absolvent al Centrului de Instruire a Jurnaliştilor din Paris (promoţia 1983), este autor de romane, nuvele, poezii, teatru.

Corespondenţa imaginară dintre autor şi preşedintele Franţei, "Moi et François Mitterrand" ("Eu şi François Mitterrand"), dramatizată, se joacă din 2016, la Théâtre du Rond-Point din Paris. În 2013, volumul de proză scurta "Contes liquides" ("Povestiri lichide", semnat Jaime Montestrela, un scriitor portughez inventat) a primit Marele Premiu pentru umor negru "Xavier Forneret".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.