Romanul "Patrula djinnilor" de Deepa Anappara, cea mai recentă apariţie din colecţia ANANSI. World Fiction de la editura Pandora M, o carte ce spune misterioasa poveste a copiilor indieni care continuă să dispară, va fi de săptămâna viitoare în librăriile din toată ţara.
Considerată una dintre revelaţiile literare ale anului 2020, cartea a ocupat adesea primele pagini ale revistelor de cultură atât în Marea Britanie, cât şi peste Ocean.
La data apariţiei, Ian McEwan, unul dintre cei mai importanţi prozatori ai momentului, scria despre "Patrula djinnilor" că este „un debut genial". De asemenea, Elif Shafak, îndrăgita prozatoare de origine turcă stabilită în Regatul Unit, aprecia romanul Deepei Anappara ca fiind „o carte uimitoare, minunată".
În doar câteva luni de la data apariţiei, Peter Straus, agentul literar care o reprezintă pe Deepa Anappara a reuşit să semneze contracte de traducere a cărţii cu editori din 21 de ţări: „Am primit şase oferte de traducere a cărţii în străinătate la doar patru zile de la transmiterea manuscrisului - o situaţie rară pe care n-am mai trăit-o", a mărturisit Straus.
Cartea urmează să fie ecranizată, drepturile fiind cumpărate de casa de producţie londoneză FILMWAVE, cunoscută cinefililor pentru producţii precum „Alone in Berlin" sau „Letter to the King".
Deepa Anappara a crescut la Kerala, în partea de sud a Indiei şi a lucrat ca jurnalistă în metropole precum Mumbai şi Delhi. Un fragment din "Patrula djinnilor" i-a adus Lucy Cavendish Fiction Prize, Deborah Rogers Foundation Writers Award şi Bridport/ Peggy Chapman-Andrews Award. Deţine un masterat în creative writing de la University of East Anglia, Norwich, unde urmează în prezent studiile doctorale.
„Ideea de a scrie romanul Patrula djinnilor mi-a venit în India, unde am lucrat ca jurnalistă timp de unsprezece ani. Scriam despre educaţie şi drepturile omului, am intervievat sute de oameni care trăiau în cartiere sărace precum cel din romanul meu. M-am întrebat adesea cum este viaţa copiilor din astfel de cartiere, ştiind că pot fi smulşi în orice moment din sânul familiei. Cum se confruntă copiii cu această frică teribilă şi cu incertitudinea? Cum înţeleg ei nedreptatea, devenită o constantă a lumii din jurul lor? Copiii din romanul meu au fost inspiraţi de copiii pe care i-am intervievat ca reporter", a mărturisit scriitoarea într-un interviu acordat imediat după publicarea cărţii.
Cartea Deepei Anappara s-a aflat şi ea pe lista lungă a cărţilor înscrise în competiţia pentru pentru prestigiosul Women's Prize for Fiction 2020, premiu care i-a revenit în final romanului "Hamnet" de Maggie O'Farrell, apărut în traducere în urmă cu o lună tot în colecţia ANANSI. World Fiction.
Acţiunea romanului Patrula djinnilor îi poartă pe cititori prin cele mai periculoase locuri ale metropolei indiene de astăzi: bazarul pe timp de noapte şi chiar capătul Liniei Purpurii de tren.
Eroul cărţii este Jay, un băieţel de nouă ani care urmăreşte toate serialele poliţiste pe care le prinde (în special "Patrula de poliţie"). Într-o zi, Jay porneşte, alături de cei doi prieteni ai lui, Faiz şi Pari, în aventura unei anchete iscate de dispariţia unui copil pe care-l cunosc. Însă în jurul lor copiii dispar în continuare, unul după altul, iar trioul de detectivi trebuie să înfrunte părinţi îngroziţi, poliţişti indiferenţi şi chiar legenda unor djinni înspăimântători pentru a descoperi adevărul. Ceea ce a început ca o joacă se transformă într-o realitate sinistră.
"Patrula djinnilor" (traducere de Daniela Rogobete), o dezvăluire a Indiei moderne şi a multiplelor şi complexelor ei probleme, este cel de-al nouăsprezecelea titlu publicat în colecţia ANANSI. World Fiction.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.