Peste 40 de zone ale Bucureştiului au fost readuse la viaţă prin evenimente sau iniţiative cetăţeneşti care au activat în siguranţă comunităţi obosite de izolare în cadrul evenimentului-manifest Street Delivery, ediţia a 15-a.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Timp de trei zile, oamenii au explorat metode de a-şi transforma oraşul, de a-l adapta pandemiei şi de a se apropia de comunitatea în care trăiesc. "Entuziasmul celor implicaţi şi al publicului larg e un semn că acest nou format nu ar trebui să rămână doar o soluţie de criză", spune Timea Honţ, coordonator Street Delivery. 

Mural Griviţei
Mural Griviţei

Artişti, riverani, pietoni, arhitecţi, asociaţii, ONG-uri şi grupuri de iniţiativă civice din zone precum Chibrit, Cişmigiu, Kiseleff, Aviaţiei, Carol-Filaret şi multe alte cartiere şi-au recuperat citadela şi au venit cu soluţii şi rezoluţii pentru un oraş adaptat nevoilor comunitare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

ReSoluţia din Pantelimon: cinematograf în cartier

Blocurile gri ale Pantelimonului au devenit sâmbătă seară cinematograf în aer liber cu loje la balcon. Cu sprijinul ShortsUP, au fost proiectate cele mai bune scurtmetraje votate de public în ultimii ani într-o zonă în care nu a mai avut loc niciodată un eveniment cinematografic. Vecinii s-au bucurat de filme scurte de la propriile ferestre, iar unii dintre ei au coborât din apartamente în stradă, cu scaune, pături şi gustări după ei.

De cele mai multe ori, viaţa culturală se întâmplă doar în centrul oraşului. Nevoile oamenilor din ”cartierele-dormitor” nu sunt în niciun fel abordate. Cinematografele, atâtea câte mai avem, sunt încă închise, aşa că organizatorii le-au oferit vecinilor o seară de film în faţa scării de bloc. "Nu s-a aşteptat nimeni la asta, dar seara a fost super apreciată de oameni", mărturiseşte Cristian Neagoe, fondator Street Delivery.

ReSoluţia pentru Dâmboviţa: un râu pentru oameni

În weekend, bucureştenii au putut vedea oraşul dintr-un unghi mai puţin familiar, chiar de pe râul Dâmboviţa. Wolfhouse Production, Rowmania (Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23) şi SupAcademy au recuperat râul din canotci, waterboard-uri şi alte mijloace de plutire, arătând că râul emblematic al Bucureştiului merită mai mult decât să fie doar privit. În paralel, artiştii Irina Mocanu şi Georgian Constantin au realizat o pictură murală tematică la intrarea în fosta clădire industrială, mica grădină din faţa centrului comunitar La firul ierbii a fost reîmprospătată, iar comunitatea makerilor de la NOD makerspace şi-a deschis porţile către toţi cei curioşi de ce se poate face cu două mâini şi multă creativitate.

ReSoluţii pentru pereţi: "Leopardul tăcerii", "Lumea avea oricum nevoie de o pauză", "Speranţă pentru Bucureşti", "Aer curat acum!"

Pe Arthur Verona, artistul Alex Baciu din Timişoara a lăsat pe calcan un mesaj simplu, dar de efect pentru cei ce traversează zona: "Oricum aveam nevoie de o pauză. Respiră!" Porticul de pe Ion Câmpineanu 31 a fost igienizat, curăţat şi revitalizat de artistele din gruparea tipografică Type Thursday, care locuiesc în zonă şi care s-au săturat să treacă nepăsătoare pe lângă unul dintre cele mai insalubre ganguri din oraş.

Mural Tăbăcarilor
Mural Tăbăcarilor

Legendarul calcan de pe şoseaua Griviţei, colţ cu Budişteanu, a scăpat de mesajul Kakka Makka şi a prins viaţă datorită artiştilor KERO, OCU, IRLO şi a zecilor de invitaţi speciali din cultura graffiti, care au pus pe perete o lucrare cu mesaj ascuns, pe care sunteţi invitaţi să-l descifraţi.

Mural Portic Sala Palatului
Mural Portic Sala Palatului

Robert Obert a realizat pe Tăbăcarilor 29, o zonă sufocată de maşini, o pictură murală realizată în colaborare cu Greenpeace România, cu mesajul "Clean Air Now!" într-un oraş care are probleme din ce în ce mai grave cu aerul pe care-l respiră locuitorii lui.

Mural Splai
Mural Splai

În 2020, reţeaua Street Delivery cuprinde alte 10 oraşe din România & Republica Moldova care se pregătesc să-şi recupereze urbele şi să propună soluţii şi rezoluţii pentru o viaţă mai bună în citadelă: Sibiu, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Oradea, Baia Mare, Bacău, Constanţa, Chişinău.

Street Delivery Bucureşti 2020 - ReSoluţii pentru oraş! este un eveniment organizat de FundaţiaCărtureşti şiOrdinul Arhitecţilor din România, co-finanţat prin#TimbrulDeArhitectură. Identitatea vizuală a ediţiei cu numărul 15 este semnată de Alina Bohoru, artist vizual, şi animată de Aural Eye.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.