Retrospectiva „Victor Brauner: Invenţii şi Magie”, cea mai amplă organizată vreodată în România, este „o întâlnire dintre Franţa şi România”, a declarat Camille Morando, joi, la vernisajul expoziţiei de la la Muzeul Naţional de Artă Timişoara, în deschiderea programului „Timişoara Capitală Europeană a Culturii”.
Morando, director al Departamentului Informaţie şi Cercetare a Colecţiilor de Artă Modernă de la MNAM-CC, Centre Pompidou, a explicat că prin această expoziţie, cu peste 100 de lucrări ale marelui artist, din anii 1920 până în anii 1960, a vrut să prezinte opera „singulară, poetică, enigmatică şi universală” a acestuia.
„Am vrut să reprezint diversitatea lui Brauner, nu doar ca sculptor, desenator, ilustrator”, a mai spus Camille Morando la conferinţa de presa care a anunţat cea mai amplă retrospectivă ce acoperă întreaga carieră a lui Brauner ca artist suprarealist de origine română.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Brauner este un artist deosebit în istoria artei cu o operă originală, complexă, erudită, plină de umor şi inventivitate, hrănită de originile sale româneşti, de ezoterisme din cele mai secrete, de arta parietală şi de arta primitivă”., a completat curatoarea.
Împrumut excepţional de la Centre Pompidou
Expoziţia dedicată uneia dintre figurile centrale ale suprarealismului internaţional, pregătită timp de un an, beneficiază de un împrumut excepţional de la Centre Pompidou Paris, de aproximativ 40 de lucrări, care sunt completate de douăsprezece lucrări din muzeele din Marsilia şi Saint-Etienne, precum şi de aproximativ 20 de opere păstrate în România, în muzee şi colecţii private. Astfel, această retrospectivă prezintă întreaga carieră a artistului, din anii 1920, precum şi creaţia sa pe diferite suporturi (pictură, desen, obiect, sculptură).
„Pentru noi, această expoziţie nu înseamnă doar sprijinirea unui act cultural, ci şi o provocare administrativă, pentru să facem din acest muzeu unul capabil să organizeze astfel de expoziţii de anvergură internaţională”, a spus Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
Investiţiile de 2 milioane de euro făcute la Muzeul Naţional de Artă Timişoara, a subliniat acesta, au fost făcute cu scopul de „a include MNArT în circuitul muzeelor europene, capabile să organizeze astfel de evenimente de anvergură”.
Timişoara vrea să se evidenţieze, a afirmat Alin Nica, prin „artele vizuale”. „Dacă Clujul este cunoscut prin artele cinematografiei, Iaşiul prin literatură, Sibiul prin artele teatrale, Timişoara vrea să facă diferenţa prin artele vizuale”.
Fiecare sală prezintă un text şi, cel mai adesea, repreoducerea unui portret al artistului. Lucrările semnate Brauner, inclusiv celebra fotografie realizată de Man Ray la Paris, în 1933, din colecţia Centrului Pompidou, sunt expuse, după o scenografie a lui Attila Kim, în 11 săli, după modelul celor de la Art Safari. Lumina cade pe opere.
Fiecare sală evidenţiază o perioadă importantă, cronologic: de la Începuturile în Bucureşti, Întâlnirea cu universul suprarealist, Desene din anii 1920, Aventura suprarealistă la Paris, Brauner - desenatorul, Întoarcerea în România, În Franţa, în timpul războiului, După război, Dincolo de suprarealism, Eclectism şi invenţii.
Pentru a ieşi din expoziţie, vizitatorul se întoarce în sala a zecea, care expune mai ales cele mai recente lucrări ale artistului.
Expoziţia „Victor Brauner: Invenţii şi magie” este însoţită de un catalog bilingv (română/ engleză), care reuneşte texte inedite ale specialiştilor (români, francezi, americani) despre artist şi despre lucrările expuse, o biografie analitică şi note biografice despre prietenii români ai lui Victor Brauner.
Evenimentul este organizat cu participarea Centre Pompidou Paris, Art Encounters Foundation şi Institutul Francez din România.
Program de vizitare: Din 17 februarie, expoziţia este deschisă de la ora 10.00 la 18.00, până la 30 aprilie, de miercuri până duminică. Din 1 mai până la 28 mari, se vede între orele 13.00 - 21.00.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.