Numărul de opere vândute la licitaţie a bătut recordul în 2019, chiar dacă piaţa de artă la nivel global este în scădere cu 14%, indică raportul anual pentru anul trecut al Artprice, liderul mondial în informaţii despre piaţa de artă, anunţă AFP.
550.000 de loturi de pictură, sculptură, desen, fotografie, stampă, instalaţie, faţă de 539.000 de loturi în 2018, au fost vândute la licitaţie în toată lumea în 2019 pentru un total de 13,3 miliarde de dolari. Este vorba despre cea mai mare circulaţie de opere înregistrată vreodată în sălile de vânzare.
În termeni de cifră de afaceri, piaţa de artă înregistrează o scădere de 14% în raport cu 2018 când a atins suma de 15,5 miliarde.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Taxele incluse au rămas stabile, la 38%, aşa cum indică preţul la nivel global (+0,48%).
Acest studiu anual este realizat pe vânzările la casele de licitaţii publice (cu taxele cumpărătorului incluse). Ele adună doar picturile, sculpturile, desenele, fotografiile, stampele, filmele, instalaţiile, tapiseriile, cu excepţia antichităţilor, bunurilor culturale aninime şi mobilierului.
Fapt rar, Franţa a avut cea mai bună creştere la nivel mondial, reluându-şi puţin câte puţin rolul de mare putere în domeniul artei, cu o cifră de afaceri de 827 de milioane de dolari (+18%).
Statele Unite, cu 4,6 miliarde de dolari, depăşeşte China (4,1 miliarde) şi Regatul Unit (2,2 miliarde).
China a înregistrat o scădere cu 9 % faţă de Statele Unite (-22%) şi Regatul Unit (-21%).
Aceste trei mai puteri pe piaţa de artă adună 82% din produsele vândute la nivel mondial.
Apropiindu-se de miliardul de dolari, Franţa devansează Germania (268 de milioane), Italia (207 milioane) şi Elveţia (110 milioane).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.