Scriitorul Radu Paraschivescu va dialoga cu actorul Victor Rebengiuc, cu fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu şi cu jurnalistul Cătălin Striblea despre cea mai recentă carte a sa editată de Humanitas, "În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi)", joi, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.
"Guvernul României şi alianţa din care provine şi-au dovedit de atâtea ori fascinaţia pentru selecţia negativă, încât nu mai poţi nici măcar să te revolţi. Ilie Mario Rafael e doar un nume din dosarul pe care scrie cu litere mari «Cultura sfidării». De ce-l numeşte premierul într-o asemenea funcţie? Pentru că poate. Codrin Ştefănescu a lămurit deja dilemele pricinuite oamenilor oneşti de abuzurile puterii PSD. «Pentru că putem» e, din acest punct de vedere, o lozincă mult mai aproape de natura adevărată a partidului decât «Îndrăzneşte să crezi». «Pentru că putem» e o sinteză a bunului-plac şi a dispreţului pentru lege, pentru normalitate şi pentru respiraţia europeană a ţării. De ce păstraţi penali în funcţii publice? Pentru că putem. De ce numiţi în funcţia de secretar general al guvernului un om trimis în judecată pentru trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii în formă continuată? Pentru că putem. De ce numiţi în funcţia de consilier personal al premierului un condamnat la opt ani cu executare? Pentru că putem. De ce numiţi ca ministru al tineretului şi sportului o tânără specializată în campanii publicitare pentru spirtoasele familiei? Pentru că putem. De ce numiţi ca premier un om incapabil să se exprime cursiv în propria sa limbă şi cu atât mai puţin într-o alta? Pentru că putem. De ce forţaţi ordonanţe care să-i scape pe marii vinovaţi din PSD de puşcărie? Pentru că putem. De ce vă bateţi joc de oameni şi de ţară? Pentru că putem. Şi pot. Chiar pot. Fără să-i intereseze cum ne priveşte Occidentul, fără să se gândească la altceva decât la propria lor piele, fără urmă de consideraţie pentru naivii şi disperaţii care le-au luat de bune promisiunile şi i-au adus la putere", spune Radu Paraschivescu.
Accesul la eveniment este gratuit şi se face pe baza unei rezervări prin Eventbook.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Radu Praschivescu (n. 1960, Bucureşti) trăieşte în Balta Albă şi se visează la Roma. E mefient faţă de avioane, reptile şi sfaturile medicilor. Croieşte articole pentru ziare şi reviste, traduce romane, se ocupă cu hermeneutica ofsaidului în emisiuni de analiză fotbalistică şi – mai rar decât i-ar plăcea – scrie cărţi. Are câţiva prieteni francezi de nădejde (Millefeuilles, Plaisir Sucré, Macaron etc.), fără să-şi fi trădat prima iubită: ciocolata de casă. Se îmbată cu vocea lui David Gilmour şi chitara lui Mark Knopfler. La Humanitas, domiciliul lui profesional, publică nişte cărţi de „Râsul lumii“. Se îndrăgosteşte repede şi-i trece greu. Detestă clişeele, laptele şi broccoli. A scris despre nesimţiţi, Inès de Castro, Maradona şi Caravaggio.
Cărţi: "Efemeriada" (2000, Libra); "Balul fantomelor" (2000, RAO, reeditare Humanitas, 2009); "Bazar bizar" (2004, "Maşina de scris", reeditare Humanitas, 2007); "Fanionul roşu" (2005, Humanitas, Premiul Ioan Chirilă pentru cea mai bună carte de sport a anului); "Ghidul nesimţitului" (Humanitas, 2006); "Fie-ne tranziţia uşoară. Mici rostiri cu tâlc" (Humanitas, 2006); "Mi-e rău la cap, mă doare mintea. Noi perle de tranziţie" (Humanitas, 2007); "Cu inima smulsă din piept" (Humanitas, 2008); "Răcani, pifani şi veterani" (coord., Humanitas, 2008);"Dintre sute de clişee. Aşchii dintr-o limbă tare" (Humanitas, 2009); "Fluturele negru" (Humanitas, 2010); "Toamna decanei. Convorbiri cu Antoaneta Ralian" (Humanitas, 2011), "Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri" (Humanitas, 2012), "Maimuţa carpatină" (Humanitas, 2013), "Muşte pe parbrizul vieţii. Nou catalog de perle" (Humanitas, 2014), "Noi vorbim, nu gândim. Nouă colecţie de perle româneşti" (Humanitas, 2015), "Poveşti de dragoste la prima vedere" (coautor, alături de Ioana Pârvulescu, Gabriel Liiceanu, Ana Blandiana şi Adriana Bittel - Humanitas, 2015), "România în 7 gesturi" (Humanitas, 2015), "Aştept să crăpi (de astăzi, în prime-time)" (Humanitas, 2016), "Cum gândesc politicienii (Cum? Gândesc politicienii?)" (Humanitas, 2016), "Am fost cândva femeie de onoare şi alte povestiri" (Humanitas, 2017), "Cartea râsului şi a cercetării" (Humanitas, 2017), "Două mături stau de vorbă. Scene româneşti" (Humanitas, 2018).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.