Proiectul "Fading Borders", realizat de Irina Meliţă, Ştefan Simion, Cristian-Andrei Bădescu, Ştefania Hîrleaţă şi Radu Tîrcă, va reprezenta România la cea de-a 17-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură - La Biennale di Venezia (23 mai - 29 noiembrie), potrivit Uniunii Arhitecţilor din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Propunerea "Fading Borders", ce a întrunit 85,28 de puncte, reflectă problema consecinţei migraţiei temporare sau permanente a mai mult de 3,4 milioane de români, documentează această realitate din perspectiva prezenţei românilor alături de alţi cetăţeni din estul Europei în diversele medii urbane din occident şi prin prisma efectelor migraţiei în masă asupra oraşelor şi satelor afectate de alterarea relaţiilor interumane.

Prin cercetarea aprofundată realizată, propunerea stabileşte conexiuni între cele două realităţi şi, de asemenea, atrage atenţia asupra naraţiunilor personale ale celor care călătoresc între est şi vest, dar şi ale celor care rămân acasă.

Tema se extinde complex şi în Noua Galerie a IRCCU prin istorii personale, particulare, ale celor plecaţi şi influenţa lor în spaţiile ce-i găzduiesc. Ambele instalaţii examinează aspecte esenţiale ale vieţii contemporane în Comunitatea Europeană cu ecou în legăturile interumane, punând în prim plan tema Bienalei din 2020.

Cele trei proiecte selectate abordează tema ediţiei a XVII-a a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură - la Biennale di Venezia, "How we will live together in the future", în trei chei distincte.

Fiecare proiect propune o viziune aprofundată proprie, tratând problematici şi aspecte actuale ale contextelor social, arhitectural şi urban românesc. Toate proiectele s-au remarcat printr-un răspuns matur şi original, fundamentat teoretic, într-o manieră structurată, ce transmite în mod clar conceptul curatorial propus.

Locul al doilea a revenit proiectului "Toghether at the table/ Împreună la masă", autori Iulia Stătică, Tao DuFour, Adrian Catu, Nicolas Azel, care a obţinut un punctaj de 75,28.

Propunerea abordează Parcul Natural Văcăreşti prin două dimensiuni distincte: arhitectura relevantă, Mănăstirea Văcăreşti şi natura care-i ia locul. Prima a fost una dintre cele mai mari mânăstiri din estul Europei, transformată iniţial în închisoare şi ulterior demolată sub regimul comunist. Proiectul neterminat al regimului s-a transformat într-unul din cele mai largi ecosisteme de mlaştini aflat în mediul urban, oficial protejat ca exemplu de regenerare a naturii. În acelaşi timp, în zonă s-au dezvoltat peste 90 de specii de păsări şi animale, iar amplasamentul a devenit o curiozitate turistică naturală într-un spaţiu reprimat.

Propunerea pentru Pavilionul naţional al României în cadrul Bienalei vizează îmbinarea mai multor straturi ale acestei poveşti, printre care se numără cea a memoriei colective împletită cu istoria urbană specifică, printr-o concepţie multidisciplinară în care sunt implicate persoane şi cercetători din mediul academic din România, Italia, Marea Britanie, S.U.A.

Locul al treilea a revenit proiectului "Praey", autori Alexandru Fleşeriu, Péter Eszter, Antal Banhegyesy, Andrei Costea, Simina Stan, Alexandru Vladovici, Leonard Vartic, cu un punctaj de 69,28.

Propunerea porneşte de la observaţia că, în unele ţări din Europa de Est, tradiţiile religioase s-au repoziţionat după căderea regimului comunist. Această revenire a religiei în cotidian, care pare să contracareze procesul de secularizare în majoritatea ţărilor europene, este prezentă şi în România, unde multe lăcaşuri de cult au fost edificate în ultimii 30 de ani, în timp ce monumente religioase importante sunt neglijate.

Ceremonia de premiere va avea loc marţi, de la ora 18.00, la sediul din str. Jean Louis Calderon nr. 48. Uniunea Arhitecţilor din România va acorda un premiu în valoare de 6.500 lei/ net pentru proiectul clasat pe primul loc, 4.500 lei/ net pentru proiectul clasat pe locul II şi 3.500 lei/net pentru proiectul clasat pe locul III.

Bienala de Arhitectură de la Veneţia este un eveniment internaţional prestigiu ce ilustrează un dialog cultural de mare amploare între ţările lumii. Ediţia din acest an se desfăşoară în perioada 23 mai - 29 noiembrie. 

Organizatorii reprezentării României la cea de-a 17-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură - la Biennale di Venezia sunt: Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român şi Uniunea Arhitecţilor din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.