Concerte de pricesne, folclor, filme cu teme biblice sau emisiuni ce scot în evidenţă bogăţia preparatelor gastronomice şi a tradiţiilor româneşti de Paşti, precum şi programe umoristice şi de divertisment fac parte din oferta TVR 1 a acestor zile. La TVR 2, vor fi documentare tematice, filme artistice, dar şi ediţii speciale ale unor emisiuni de divertisment, TVR Cultural va difuza un concert de la Ierusalim, iar slujbele din catedrale şi concerte sunt anunţate în programele TVR 3.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

TVR 1

În Vinerea Mare, de la ora 18.10, într-o ediţie specială „Universul credinţei", TVR 1 transmite, în direct de la Patriarhia Română, Denia Prohodului Domnului. Comentariul aparţine jurnalistului TVR Corneliu Vlad Matache.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Tot vineri, la ora 21.00, precum şi sâmbătă, la aceeaşi oră, urmărim la TVR 1 o poveste emoţionantă despre prietenie - prietenia cu Dumnezeu şi cu oamenii: „Maria din Nazaret" (Maria di Nazaret - Italia, Germania, Spania, 2012). Maria din Nazaret şi Maria Magdalena - două femei provenind din acelaşi sat, purtând acelaşi nume şi unite prin dragostea faţă de acelaşi Iisus. Destinele lor au luat cursuri diferite, în ciuda afecţiunii pe care o nutriseră în trecut una pentru cealaltă. Însă patimile Mântuitorului le reapropie, astfel că răstignirea le regăseşte împreună, lângă Cruce.

Iar seara, de la ora 23.00 (şi în reluare pe 15 aprilie, de la ora 11.00), o ediţie de sărbătoare „Tezaur folcloric" ne aduce concertul de pricesne şi muzică bizantină „Credinţă şi unire", desfăşurat la Palatul Patriarhiei din Bucureşti şi prezentat de Gheorghiţa Nicolae. 

Sâmbătă, 15 aprilie, de la ora 14.30, la „Ora Regelui", revedem documentarul „La masa regilor", povestea meselor regale în timpul celor cinci generaţii ale dinastiei române.

Pe 15 aprilie, ora 16.30, într-o ediţie „best of" „Izolaţi în România", Dite Dinesz îi aduce aproape pe cei care trăiesc în cătunele izolate ale României. Iar de la 23.10, în ediţia specială „Universul credinţei”, Andrei-Victor Dochia discută cu interpreta de muzică bisericească Maria Coman, alături de un cor psaltic şi cu jurnalistul TVR Răzvan Bucuroiu. Apoi, în transmisiune directă de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, la TVR 1 va fi difuzată Slujba de Înviere a Domnului, oficiată de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Duminică, începând cu ora 12.00, la „Tezaur folcloric", bucuria Luminii Sfinte e cântată, la TVR 1, de copii şi tineri talentaţi, de mari interpreţi ai cântecului popular şi familii de intepreţi: Irina Loghin, Daniela Condurache, Gheorghe Roşoga, Aneta Stan, Viorica Flintaşu, Gheorghe Turda, Maria Lia Bologa, Luciana Văduva, Mioara Pitulice, Ruxandra Pitulice şi Gheorghe Rizea, Mihaela şi Ciprian Istrate, Grupul folcloric „Burnasul" din Alexandria, Cosmin Streaţă şi grupul de elevi de la Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Cornetti" din Craiova.

Acţiunea M.O.V. (miel-ouă-vin) este, la ora 18.00, în plină desfăşurare la „Gala umorului". Vor fi momente de arhivă cu Dem Rădulescu şi Tamara Buciuceanu, Rodica Popescu Bitănescu, Puiu Călinescu şi Ştefan Teodoriu, Stela Popescu şi Nicu Constantin, Amza Pellea.  

Iuliana Tudor revine duminică, la ora 21.00, în studioul „Vedeta populară", pentru debutul sezonului 9 al talent-show-ului de folclor de la TVR 1. 

În a doua zi de Paşti, luni, la 12.00, TVR 1 ne invită la un concert de excepţie: „Laura Bretan 20". Concertul aniversar al solistei de 20 de ani adună pe scena Sălii Palatului artişti de renume. Gazda spectacolului este tenorul Vlad Miriţă, un excelent amfitrion, iar invitaţii Laurei sunt Nick Casciaro, câştigător „X Factor", Eliza G, câştigătoare a Cerbului de Aur în 2019, precum şi pianistul israelian Giora Linenberg, cel care o însoţea deseori pe Lara Fabian în concerte. Acompaniamentul instrumental aparţine orchestrei de gală a Filarmonicii „Ion Dumitrescu" din Râmnicu Vâlcea, condusă de dirijorul Tiberiu-Dragoş Oprea.

„La masa de Paşti", pe 17 aprilie, de la ora 14.30, vor fi: Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Mioara Velicu, Ştefania Rareş, Florica Bradu, Nineta Popa, Maria Dragomiroiu, Niculina Stoican, Andreea Voica Maria Loga, Victoriţa Lăcătuşu Cornelia Rednic, Ion Paladi, Nicolae Botgros, Liliana Laichici, Felicia Stoian, Olguţa Berbec, Maria Tripon, Alexandru Pugna, Ilie Medrea, Ciprian Roma, Cristian Fodor, Ovidiu Homorodean, Fetele din Botoşani, Grupul Burnasul, Gelu Voicu, Cornelia Căprariu Roman şi Teodora Sîrbu, Gabriel Gorjanu, Sînziana şi Ioana Ştefan, Cătălina Rotaru, Cristina Drăgan, Iulia Mihai, Gabriel Treteag, Polina Gheorghe, Marina Roşu, Marioara Man Gheorghe şi Andra Matei.

TVR 2

La TVR 2, vineri, de la ora 22.00, va fi difuzat documentarul „Părintele Arsenie Boca - Icoana Mărturisirilor”, în regia lui Nicolae Mărgineanu. Rostirea cuvintelor Părintelui Arsenie îi aparţine lui Mihai Bica iar cântecele bisericeşti sunt interpretate de arhidiaconul Mihail Bucă.

Violoncelistul Adrian Naidin este invitatul Danielei Zeca Buzura la „Mic Dejun cu un Campion”, în ediţia de sâmbătă, de la ora 10.00. 

„Drag de România mea!” va fi de la ora 15.00, atunci când Paul Surugiu-Fuego a pregătit, alături de echipa sa, o petrecere a diversităţii cu umor şi muzică românească de calitate. Emisiunea este difuzată simultan la TVR Internaţional şi luni, 17 aprilie, ora 21.00, la TVR Moldova.

De la ora 21.30, telespectatorii TVR 2 sunt invitaţi la balet: „Lacul Lebedelor”, spectacol al Operei Naţionale Bucureşti. Dirijor: Iurie Florea Odette / Odile-Cristina Dijmaru Siegfried-Robert Enache Rothbart-Cristian Şuşu Bufonul-Hibiki Tsukamoto Pas de trois-Kana Arai-debut, Arata Yamamoto, Marina Gaspar. Patru lebede mici - Erina Yoshie, Diana Gal, Kana Arai, Amyra Badro. Patru lebede mari - Julia Baro, Adina Manda, Uyu Hiromoto, Corina Lupescu-debut.

Duminică, TVR 2 a programat două comedii clasice, din seria „Marele blond”. De la ora 13.00, „Marele blond cu un pantof negru” (Le grand blond avec une chaussure noire-Franţa, 1972): Şeful serviciului francez de informaţii (Jean Rochefort) duce o luptă acerbă împotriva adjunctului său şi încearcă să-i întindă o capcană, sugerându-i să urmărească îndeaproape un periculos spion străin.

Cea de-a doua parte a seriei, difuzată de la ora 20.00, „Întoarcerea marelui blond” (Le retour du grand blond-Franţa, 1974) ne poartă în Brazilia, unde violonistul aiurit se trezeşte din nou implicat în intrigi din care nu pricepe nimic, ba chiar devine ţinta unui atentat. Regia: Yves Robert. Cu: Pierre Richard, Jean Rochefort, Mireille Darc şi Jean Carmet.

TVR 3

În Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor Mântuitorului, TVR 3 propune telespectatorilor o ediţie specială a emisiunii „Cântec şi poveste", de la ora 15.00, realizată de studioul teritorial Cluj.

Tot vineri, de la ora 17.00, este programat „Cer şi Pământ", un concert de muzică sacră oferit de studioul teritorial din vestul ţării. Concertul din cadrul Festivalului de muzică veche Timişoara este susţinut de Ensemble Masques: Sophie Gent, vioară barocă, Louis Creac'h, vioară barocă, Kathleen Kajioka, violă barocă, Octavie Lalonde, violoncel baroc, François Leyrit, contrabas baroc, Olivier Fortin, clavecin, orgă, conducerea muzicală. Din program, lucrări de J.S. Bach şi G.P. Telemann.

În transmisiune directă de la Blaj, Paştile sunt sărbătorite şi alături de credincioşii greco-catolici: vineri, în Sfânta şi Marea Vineri, de la ora 19.00, Prohodul Domnului; sâmbătă, 15 aprilie, de la ora 23.00, canonul Învierii Domnului; Slujba din Duminica Sfintelor Paşti, ora 8.50.

Duminică, de la ora 10.00, în transmisiune directă de la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Cluj, va fi difuzată Liturghia de Paşti, la „Spirit şi credinţă”. Tema Pastoralei de Paşti din acest an a Mitropolitului Andrei este „Pacea vine de la Hristos Dumnezeu" („Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă, nu precum dă lumea vă dau Eu." - Ioan 14, 27).

Emisiunea „Vine Cluju' pe la noi" ne invită la două ediţii speciale de Paşti şi ne aduce bucuria sărbătorilor, cu ouă roşii şi cozonac, dar mai ales cu muzică şi voie bună: duminică şi luni, în prima şi a doua zi de Paşti, de la ora 13.30.

„Sarea în bucate" de la TVR Timişoara ne arată cum se petrece Sărbătoarea Paştelui în Ţinutul Pădurenilor. Echipa emisiunii a pregătit pentru duminică, de la ora 17.30, o ediţie specială, cu bucate făcute cu pricepere de gazda Rodica Vinca. Friptura de miel în pătură de aluat şi plăcintele pădureneşti cu scrob fac deliciul mesei de Paşti. Alin Ienciu şi ansamblul Leleşana întreţin atmosfera.

Petrică Miulescu Irimică şi Felicia Stoian ne invită alături de ei „Acasă de Paşte", luni, de la ora 18.00. Programul cuprinde obiceiuri din Săptămâna Mare, poezii şi cântece cu Georgiana Necşa, Dana Ivan, Doriana Talpeş, Florin Boita, Dorinel Gavriluţ Pîrvoni, Cristian Tomoni şi Petrică Miulescu Irimică, alături de ansamblul folcloric din Jebel, judeţul Timiş.

TVR Cultural

În Vinerea Mare, de la ora 21.00, Paula Seling ne oferă un concert de Pricesne şi Cântece scrise pe versuri cu adânci semnificaţii pentru creştini. Un un spectacol emoţionant, prin interpretarea solo a unor piese muzicale de pe albumul „Spre Lumile Luminii".

Sâmbătă, la ora 14.00, este programat documentarul „O noapte în San Pietro” (Stanotte a San Pietro, Italia-Vatican, 2018), realizat de Gabriele Cipollitti. 

De la ora 21.00, TVR Cultural prezintă Concertul Extraordinar de Inviere de la Ierusalim, cu sprijinul Amdasadei Israelului în România. 12 dintre cei mai apreciaţi artişti români, Marcel Pavel, Sanda Ladoşi, Nick Casciaro, Luminiţa Anghel, Maria Coman, Alexandra Crişan, Nico Matei, Remus Alazaroe, cărora li se adaugă doi dintre cei mai cunoscuţi interpreţi de muzică religioasă la nivel internaţional, Kurt Davies şi Lynda Randle, vor susţine un spectacol pe explanada „Turnului lui David” din Ierusalim. Artiştii vor fi acompaniaţi de o orchestră compusă din 100 de instrumentişti şi de Corul „Procred", format din 25 de membri, concertând sub egida Operei Naţionale Bucureşti şi a Operei Naţionale a Israelului.

În ziua sfântă a Învierii Domnului, emisiunea „De ce-aş citi?”, de la ora 15.00, aduce în discuţie literatura religioasă. Jurnalistul şi scriitorul Tudor Călin Zarojanu va fi alături de invitaţii săi, diacon Alex Briciu, redactor-şef ziarul „Lumina” şi Răzvan Bucuroiu.

De la ora 19.00, telespectatorii TVR Cultural pot viziona documentarul „Ultima prescură”, o poveste emoţionantă despre Veronica Grozea, o bătrână dintr-un cătun izolat din munţii Bihor, care pe vremuri era cea care făcea prescura pentru biserica din sat, apreciată de întreaga comunitate. Camera de filmat pătrunde în intimitatea vieţii ei, o persoană cunoscută de toţi a fi extrem de credincioasă.

Spectacol cu arii din operă, susţinut de artişti români apreciaţi pe meridianele lumii, în prima zi de Paşte, de la ora 22.20. Recent, pe scena Palatului Culturii din Timişoara a avut loc un concert de excepţie, susţinut de trei dintre cei mai buni interpreţi români de operă, care activează pe cele mai cunoscute scene internaţionale - Luiza Fatyol, Ioan Hotea, George Petean şi Ciprian Teodoraşcu. Producţia TVR Timişoara va fi difuzată la TVR Internaţional luni, 17 aprilie, de la ora 23.30.

De la ora 00.05, ziua de duminică se încheie cu un Concert de Paşti susţinut de Orchestra Metropolitană Bucureşti şi Corul Accoustic. Dirijor Daniel Jinga. Solişti: Marta Sandu Ofrim – soprană, Maria Miron Sîrbu - mezzo-soprană, Leonard Bernad - bas.

TVR Cultural ne propune în ziua de Paşte, de la ora 20.45, un film de colecţie: „Codin” (România, 1963), în regia lui Henri Colpi. Din distribuţie fac parte Alexandru Virgil Platon, Răzvan Petrescu şi Françoise Brion. Ecranizare a romanului omonim de Panait Istrati, „Codin” a obţinut Premiul pentru cel mai bun scenariu (semnat de Yves Jamiaque şi Dumitru Carabăţ) la Festivalul de Film de la Cannes 1963.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.