Producătorul de film Ada Solomon le-a transmis guvernaţilor, printr-o scrisoare deschisă, să-şi facă datoria, reproşându-le că procedura prin care se legiferează contribuţia la Fondul cinematografic în valoare de 4% din sumele colectate de la firmele de jocuri de noroc, nu a fost elaborată până în prezent.
Potrivit aceteia, după ani de eforturi, în luna aprilie 2020, s-a adoptat Legea 50/2020 prin care se legiferează contribuţia la Fondul cinematografic în valoare de 4% din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici care activează în domeniul jocurilor de noroc. În termen de 10 zile de la adoptarea Legii Ministerul Finanţelor are ca sarcină elaborarea procedurii prin care ANAF va face viramentul acestor sume către Fondul Cinematografic".
O asemenea procedură, spune Ada Solomon, ar cuprinde, practic, o frază: "Sumele datorate de către ANAF către Fondul Cinematografic conform Legii 50/2020 se virează din contul xyz în contul CNC zyx până la data de 31 mai a anului în curs pentru anul precedent".
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"După mai bine de 10 ani de eforturi în vederea introducerii în România a unei Scheme de ajutor de stat pentru industria cinematografică (cash-rebate) aceasta este adoptată şi devine funcţională în Octombrie 2018, pentru ca în Noiembrie 2019 să se blocheze prin transferul din subordinea Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză în subordinea MEEMA. La 6 luni de la începutul anului nu doar că sesiunea 2020 a acestei scheme nu este deschisă, dar cererile de plată şi documentele de decont pentru proiectele aprobate în 2018 şi 2019 şi finalizate zac neanalizate şi neplătite datorită lipsei procedurii interne de plată", conform testului scrisorii.
Producătorul aminteşte că "pe pagina de web a Schemei nu există nici un fel de documentaţie asupra legislaţiei, statusului proiectelor, procedurilor de lucru ci doar comunicări seci care spun, pe scurt, din două în două luni: "nu ne deranjaţi, lucrăm, vă sunăm noi la o dată care va fi anunţată ulterior".
Concluzia producătorului este că "nu este vorba de lipsa resurselor financiare, ci de lipsa resurselor manageriale necesare funcţionării sistemului. Vorbim de elaborarea unor proceduri, a unor norme interne de funcţionare, mici acţiuni care însă influenţează major posibilitatea sau imposibilitatea existenţei producţiei naţionale de film în următorii câţiva ani".
Ea avertizează că "lipsa resurselor pentru alimentarea Fondului Cinematografic afectează producţia majoritar naţională, iar lipsa de funcţionalitate a Schemei de ajutor de stat pentru industria cinematografică alungă investitorii şi coproducătorii străini din domeniu pentru o durată nedeterminată".
Ada Solomon critică dur birocraţia din sistemul de stat. "Este greu de înţeles dacă e vorba de dictatura eternilor funcţionari publici în faţa guvernanţilor vremelnici, dacă vorbim de incapacitatea personalului din ministere de a-şi face treaba sau pur şi simplu de o indiferenţă endemică şi la toate nivelurile faţă de progresul cultural şi economic al României".
Ea recomandă autorităţilor să-şi asume datoria faţă de cetăţeni şi să "reconstruiască o cultură a secolului XXI" şi o "economie funcţională".
"Suntem în an electoral, dumneavoastră, actualii guvernanţi, ar trebui să fiţi interesaţi să ne convingeţi, fie şi în ceasul 11.55, că virusul care macină sistemul românesc de stat poate fi eradicat şi putem reconstrui împreună o cultură a secolului XXI şi o economie funcţională în care rotiţele mici să activeze şi să susţină mecanismul central. Din păcate, acest virus nu poate fi eradicat prin spălarea pe mâini, ci mult mai degrabă prin suflecarea mânecilor şi asumarea datoriei faţă de cetăţenii acestei ţări", a concluzionat Ada Solomon.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.