Bill Owens, producătorul executiv de lungă durată al emisiunii „60 Minutes” de la CBS News, demisionează din cauza preocupărilor legate de independenţa editorială, potrivit unei note interne consultată marţi de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Plecarea lui Owens urmează unei bătălii juridice de mai multe luni cu preşedintele american Donald Trump, care a dat în judecată CBS în octombrie din cauza unui interviu în emisiunea „60 Minutes” cu rivala sa democrată pentru Casa Albă, fosta vicepreşedintă Kamala Harris. La începutul acestei luni, cazul a intrat în mediere.

„În ultimele luni, a devenit de asemenea clar că nu mi se va permite să conduc emisiunea aşa cum am condus-o întotdeauna. Să iau decizii independente pe baza a ceea ce era corect pentru 60 Minutes, corect pentru audienţă”, a scris Owens într-o notă către personalul „60 Minutes”. După ce a apărat emisiunea „din toate unghiurile, de-a lungul timpului, cu tot ce am putut”, acesta a ales să se retragă.

Săptămâna trecută, Trump a atacat din nou emisiunea „60 Minutes”, spunând că aceasta a difuzat două poveşti inexacte despre el şi a făcut presiuni asupra Comisiei Federale pentru Comunicaţii pentru a lua măsuri.

FCC analizează deja dacă interviul lui Harris a încălcat normele privind „denaturarea ştirilor”. Deşi agenţiei îi este interzis să cenzureze sau să încalce drepturile la Primul Amendament ale mass-mediei, radiodifuzorii nu pot distorsiona intenţionat ştirile.

Preşedintele FCC, Brendan Carr, a declarat în februarie că pentru asta comisia se află în primele etape ale revizuirii ofertei societăţii-mamă a CBS, Paramount Global, deschide o filă nouă, care solicită aprobarea agenţiei pentru o fuziune de 8,4 miliarde de dolari cu Skydance Media.

Agenţia federală are autoritate asupra tranzacţiei deoarece trebuie să aprobe transferul licenţelor de difuzare a programelor de televiziune deţinute de CBS. Tranzacţia a fost prelungită cu 90 de zile, în timp ce companiile aşteaptă aprobarea autorităţilor de reglementare.

Carr a declarat în noiembrie că plângerea privind emisiunea „60 Minutes” va apărea probabil în timpul revizuirii tranzacţiei de către FCC.

Preşedintele şi directorul general al CBS News, Wendy McMahon, a lăudat „integritatea neclintită, curiozitatea şi angajamentul profund faţă de adevăr” ale lui Owens într-un e-mail adresat personalului. Ea a declarat că directorul de ştiri, care a petrecut 37 de ani la CBS News, inclusiv 24 de ani la primul său program de ştiri, va rămâne la „60 Minutes” în săptămânile următoare.

„Să lucrez cu Bill a fost unul dintre cele mai mari privilegii ale carierei mele”, a scris McMahon. „Să susţin ceea ce el a susţinut a fost o decizie uşoară pentru mine şi nu am considerat niciodată de la sine înţeles că el a făcut acelaşi lucru pentru mine”.

Katherine Jacobsen, coordonatoarea programului din SUA pentru Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor, a declarat că este alarmant să vadă un director media demisionând pentru că nu a simţit că are independenţă editorială. „Acest lucru se referă la ceva ce ar trebui să ne alarmeze pe toţi, şi anume erodarea libertăţii mass-media şi a capacităţii jurnaliştilor de a lucra fără teama de represalii”, a declarat Jacobsen.

Emisiunea de ştiri de maximă audienţă a CBS a devenit un paratrăsnet pentru Trump, care a atacat în mod repetat reţeaua în timpul campaniei electorale în legătură cu episodul, ameninţând că va retrage licenţa de emisie a CBS dacă va fi ales.

Procesul, intentat în Districtul de Nord din Texas, susţine că reţeaua a indus în eroare telespectatorii prin difuzarea a două răspunsuri diferite ale lui Harris la o întrebare privind războiul dintre Israel şi Hamas din Gaza.

CBS a declarat luna trecută că „transcrierea şi imaginile nedifuzate ale interviului demonstrează că CBS s-a angajat în practici editoriale obişnuite - în special, hotărând ce material dintr-un interviu prelungit va fi difuzat într-un format de televiziune cu timp limitat”.

Carr de la FCC a respins ideea, declarând pentru Reuters că o investigaţie este în curs. „Din punctul meu de vedere, nu suntem aproape de poziţia de a respinge plângerea în acest moment”, a spus el.

Center for Individual Freedom, Americans for Tax Reform, Taxpayers Protection Alliance şi alte grupuri i-au cerut săptămâna trecută lui Carr să respingă plângerea, afirmând că „o decizie negativă împotriva CBS ar constitui o depăşire a cadrului de reglementare şi ar crea un precedent care poate fi folosit ca armă de viitoarele FCC”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.