Expoziţia „Pandemiile şi epidemiile trecutului - provocări de comunicare multilingvă” organizată de Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, în parteneriat cu Arhivele Naţionale ale României, Muzeul Naţional Brukenthal şi Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” va fi vernisată la Muzeul Naţional de Istorie a României (Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti) , cu prilejul Zilei Internaţionale a Limbii Materne, miercuri, la ora 13.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În cadrul expoziţiei sunt prezentate în detaliu perioadele de criză sanitară de-a lungul istoriei ce au contribuit la descoperirea limbilor materne ale diferitelor comunităţi ca vehicule de comunicare generatoare de încredere. În rândul populaţiei supuse unor reglementări de sănătate publică, adesea foarte drastice, utilizarea acestor limbi a fost esenţială în coagularea şi adoptarea unor comportamente adecvate situaţiei.

Va fi expus un bogat patrimoniu interetnic începând cu primul ghid de protecţie în faţa ciumei tipărit pe teritoriul României în 1530. Ca un arc peste timp, expoziţia realizată de Departamentul pentru Relaţii Interetnice se încheie cu o trimitere la comunicarea multilingvă din România în contextul pandemiei generate de Covid-19.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

La vernisaj vor vorbi: dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Manager, Muzeul Naţional de Istorie a României, Diana-Ştefana Baciuna, secretar de stat, Ministerul Culturii, dr. Vass Levente, Secretar de stat, Ministerul Sănătăţii, Laczikó Enikő Katalin, secretar de stat, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, dr. Cristian Aniţa, director, Arhivele Naţionale ale României, prof. dr. Octavian Buda, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Catedra de Istoria Medicinei, Thomas Şindilariu, subsecretar de stat, Departamentul pentru Relaţii Interetnice. 

Acest proiect expoziţional face parte din iniţiativele Departamentului pentru Relaţii Interetnice privind promovarea şi monitorizarea utilizării limbilor minorităţilor naţionale din România în spaţiul public şi evidenţiază exemplele de bună practică a vieţii medicale din trecutul convieţuirii interetnice din România. Cele prezentate pot servi drept inspiraţie pentru sistemul actual de sănătate, anunţă MNIR. 

Expoziţia este deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României până la data de 12 martie, în Sala Lapidarium, putând fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9.00 - 17.00 (ultimul acces la 16.15).
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.