Muzeul de Artă Recentă prezintă luni, de la ora 19.00, prima expoziţie a celui mai important artist plastic canadian Jean-Paul Riopelle în România: "Bestiar volant", în prezenţa mai multor diplomaţi români şi străini.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vernisajul va fi precedat de o conferinţă de presă Yseult Riopelle - Chevalière de l’Ordre des Arts et des Lettres, France, artistă pluridisciplinară, fiica şi autoarea Catalogue Raisonné al operei lui Jean Paul Riopelle.

Erwin Kessler, directorul Muzeului de Artă Recentă şi autorul textului critic al expoziţiei, va conduce un tur ghidat pentru publicul prezent. Proiect finanţat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programul RO-Cultura.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

La 100 de ani de la naşterea lui Riopelle, MARe, în colaborare cu Fondation Jean-Paul Riopelle Canada şi cu galeria Simon Blais din Montreal, a optat pentru o selecţie cu totul specială din opera lui Jean-Paul Riopelle, Cap Tourmente. Cele 24 de lucrări selectate au fost realizate în perioada 1981-1984 la Cap Tourmente.

Expoziţia va fi deschisă până la 17 august. 

Jean-Paul Riopelle (născut la 7 octombrie 1923, Montreal, Quebec, Canada - decedat la 12 martie 2002, Ile-aux-Grues, lângă Quebec City), pictor şi sculptor canadian, este considerat cel mai important artist modern canadian. Opera sa, realizată în mare parte în stilul expresionist abstract, a fost adesea comparată cu cea a artistului american Jackson Pollock.

După ce a studiat pictura la École des Beaux-Arts şi École du Meuble din Montreal între 1943 şi 1945, Riopelle s-a mutat la Paris în 1947. Acolo s-a asociat cu suprarealişti precum André Breton şi Marcel Duchamp şi, împreună cu Paul-Émile Borduas, s-a alătura grupului de pictori canadieni cunoscut sub numele de Les Automatistes, care practicau automatismul. Tot acolo a obţinut prima recunoaştere internaţională. Primele sale picturi abstracte, lirice, au evoluat către un stil de impasto mai dens şi mai puternic. Este renumit pentru utilizarea diverselor medii (inclusiv acuarelă, cerneală, ulei, creion şi cretă) şi a realizat, de asemenea, picturi murale de colaj de mari dimensiuni. A reprezentat Canada la Bienala de la Veneţia din 1954 şi a obţinut recunoaştere internaţională cu uriaşul triptic "Pavane" (1954).

Lucrările lui Riopelle au fost selectate din nou pentru Bienala de la Veneţia din 1962 şi au primit premiul UNESCO în acel an. În 1963, Galeria Naţională a Canadei, Ottawa, a expus 82 de picturi şi sculpturi ale sale. La vârsta de 40 de ani, Riopelle a devenit cel mai tânăr artist căruia i s-a organizat o expoziţie retrospectivă la această galerie.

Şi-a petrecut cea mai mare parte a timpului la Paris, dar s-a întors în Canada la începutul anilor 1990, stabilindu-se definitiv în Quebec.

A rămas un artist prolific în ultimul deceniu al vieţii sale, iar lucrările sale au devenit mai reprezentative, sugestia peisajului fiind marcată în multe dintre picturile sale. În anul 2000 a realizat ultima sa lucrare majoră, "L'Hommage à Rosa Luxemburg", o frescă narativă de 30 de picturi care avea o lungime de peste 40 de metri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.