Criticii de la The Guardian au apreciat filmul lui Cristi Puiu, "Malmkrog", prezentat în premieră mondială vineri la Berlinală, drept "o dramă de epocă cerebrală, care îţi rămâne în minte", iar Screen Daily a scris că este "un film de o seriozitate aproape intimidantă, imaginea fiind picturală".
Filmul "Malmkrog" a deschis secţiunea Encounters de la Berlinală, în prezenţa regizorului, într-o proiecţie cu sala plină şi minute de aplauze la final.
"O dramă de epocă cerebrală care îţi rămâne în minte”, a apreciat criticul de film Peter Bradshaw în cotidianul britanic The Guardian.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Un film de o seriozitate aproape intimidantă. Jocul actorilor este admirabil, date fiind cadrele lungi şi dialogurile maraton, iar realizarea, una meticuloasă: imaginea semnată de Tudor Panduru, fie pe timp de zi, fie pe timp de noapte, este picturală şi grandioasă”, a notat Screen Daily.com.
"O capodoperă plină de intensitate", potrivit site-ului culturedvultures.com. "Filmul înfăţişează contradicţiile din societatea occidentală”.
"Captive ideilor retrograde şi propriului dogmatism glacial, personajele din "Malmkrog" par nişte fantome, incapabile de a interacţiona cu lumea exterioară. Cristi Puiu lasă să transpară într-un mod de-a dreptul magnific atitudinea care-i face să semene cu personajele din Farmecul discret al burgheziei de Buñuel", se arată pe site-ul francez lepolyester.com.
Următoarele proiecţii ale filmului la Berlinală vor avea loc pe 22, 23 şi 29 februarie.
În cadrul secţiunii Encounters, "Malmkrog" este în competiţie cu alte 14 filme din întreaga lume.
Lungmetrajul este o ecranizare de epocă, cu un scenariu adaptat după "Trois entretiens", de Vladimir Soloviov (1853-1900), filmat timp de 40 de zile la conacul Apafi din satul Mălâncrav (Sibiu).
"O interogare asupra cinematografiei şi memoriei", aşa cum declară regizorul Cristi Puiu, "Malmkrog" este construit în jurul a cinci personaje, iar actorii vorbesc în limba franceză, doar câteva replici fiind în germană, rusă şi maghiară. Decorul şi costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania.
Din distribuţie fac parte: Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot şi István Téglás.
Malmkrog este o coproducţie România, Serbia, Elveţia, Suedia, Bosnia şi Macedonia de Nord.
Cristi Puiu a regizat "Marfa şi banii" (2001), "Moartea Domnului Lăzărescu" (2005), film câştigător al Premiului Un Certain Regard la Festivalul Internaţional de la Cannes, "Aurora" (2010), "Sieranevada" (2016), propunerea României pentru o nominalizare la premiile Oscar. Este considerat deschizătorul de drum al Noului Val în cinematografia românească. A fost distins cu titlul Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor de către ambasadorul Franţei în România, Henri Paul, în anul 2011 şi decorat cu Ordinul de Merit în Grad de Cavaler de statul român în 2006.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...