Premiera oficială a spectacolului „EMAUS” de Alessandro Baricco, într-o dramatizare colectivă coordonată de Edda Coza, va avea loc în 27 şi 28 septembrie, ora 19.00, în Sala „Ion Lucian” a Teatrului Excelsior (Strada Academiei 28), iar ultimele bilete se pot achiziţiona direct din website-ul teatrului - https://teatrul-excelsior.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„EMAUS”, o poveste despre adolescenţă spusă prin filtrul unei maturităţi dispuse mai mult să înţeleagă decât să judece, în premieră la Teatrul Excelsior

„EMAUS” de Alessandro Baricco, traducerea Gabriela Lungu, este montat în premieră mondială la Teatrul Excelsior, într-o versiune dramatizată colectiv de echipa spectacolului, sub coordonarea Eddei Coza. Echipa de creaţie a spectacolului este formată din Edda Coza şi Dan Coza (regie), Mariana Gavriciuc (coregrafie şi mişcare scenică), Clara Pop (scenografie), Adrian Piciorea şi raw creatives group (muzică originală şi sound design), Dani Buglea (lighting design), Karla Broşteanu (graphic design), iar din distribuţie fac parte actorii Eduard Chimac (Naratorul), Irina Ştefan (Andre), Vlad Crudu (Luca), Iustin Danalache (Sfântul), Tony Macpela (Bobby).

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

„EMAUS vorbeşte despre adolescenţă prin filtrul unei maturităţi dispuse mai mult să înţeleagă decât să judece. Povestea celor cinci tineri din Italia anilor '70 dezvăluie cu umor, melancolie sau chiar brutalitate, că adevărurile despre sine şi lume ne aduc mai multe îndoieli decât certitudini. Şi poate că e bine aşa”, spune regizoarea Edda Coza.

În speranţa reconcilierii cu trecutul, un băiat fără nume se întoarce în inima comunităţii catolice în care a crescut. Revenirea este profund tulburătoare şi îl aruncă într-un vortex de amintiri. Se reîntâlneşte cu prietenii săi, Bobby, Luca şi Sfântul, dar mai ales cu Andre, cea care le zdruncină din temelii toate convingerile insuflate de familie şi religie, forţându-i să vadă viaţa dincolo de bine şi rău.

„Un roman al adolescenţei frământate de întrebările esenţiale ale existenţei, al intrării dureroase în lumea adulţilor”, spune Dan C. Mihăilescu despre EMAUS de Alessandro Baricco, romanul apărut în 2012 la Editura Humanitas, în Colecţia Raftul Denisei.

Spectacolul este rezultatul unui proiect de teatru cu titlu omonim, iniţiat de Asociaţia Tangent în februarie 2024, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti, Asociaţia Hearth şi LiterNet.ro, fiind co-finanţat de AFCN.

Pentru alcătuirea distribuţiei spectacolului, echipa de creaţie a organizat un casting în două etape, desfăşurat în luna martie: trei zile de audiţii la Sala Mică a TNB, la care au participat peste 150 de actori şi actriţe din România, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, urmate de trei zile de atelier, susţinute de Edda Coza, Dan Coza şi Mariana Gavriciuc, la Casa Kerim, alături de 8 actori şi 9 actriţe.

Proiectul a mai cuprins un spectacol lectură, care a avut loc în cadrul ediţiei a patra a ŞI festival, precum şi o serie de întâlniri cu adolescenţi şi adolescente din Bucureşti, derulate sub forma unui focus grup.

Ulterior premierei, pe siteul LiterNet.ro va fi publicat şi un jurnal al spectacolului, care va documenta întregul proces creativ.

Alessandro Baricco (n.1958, Torino) este unul dinte cei mai citiţi şi iubiţi scriitori italieni contemporani, cărţile sale fiind traduse în peste 20 de limbi. A debutat în 1991 cu romanul Castele de furie, iar apoi au urmat Ocean mare(1993), Mătase(1996), City(1999), Fără sânge(2002), Această poveste(2005), Emaus(2009), Mr Gwyn (2011), De trei ori în zori(2012) şi Mireasa tânără(2016), Abel (2023).

A publicat cronici în mari ziare peninsulare (La Stampa, La Repubblica), adunate în volumele „Barnum1” (1995), „Barnum2” (1998), „Next” (2002) şi „Barbarii. Eseu despre mutaţii” (2006). De asemenea, a repovestit Iliada lui Homer şi „Moby Dick” al lui Herman Melville.

În 2020, a câştigat Premiul European pentru Eseu pentru volumul „The game. Jocul civilizaţiei digitale”. A scris două texte pentru teatru: „Novecento” (1994), după care Giuseppe Tornatore a realizat filmul „Legenda pianistului de pe ocean”, şi „Davila Roa” (1996). În 1994 a înfiinţat, la Torino, Scuola Holden, dedicată creativităţii narative şi artelor performative.

Edda Coza (n.1995, Bucureşti) este regizoare de teatru, preşedinte al Asociaţiei Tangent  şi director de viziune şi comunicare al ŞI festival. În 2018, a debutat la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova cu spectacolul „FÊTE” după piese de Molière. A montat spectacole la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” („Improvizaţie la Alma” de Eugène Ionesco,„ Abuzarea publicului” de Peter Handke), Teatrul Dramatic „Fani Tardini” („Rock Art Show” după „Desene rupestre” de Dumitru Solomon), Teatrul Excelsior („Băiatul cu şosete roz” de Alex Gorghe), dar şi spectacole pentru copii în cadrul Masterului de Pedagogie Teatrală de la UNATC „I.L. Caragiale” („Un Crăciun fermecat”, „Tabloul vrăjit”, „Paparuda”). În 2023, a scris o piesă de teatru sonor, „În capul tău”, realizată în timpul unei rezidenţe de creaţie a Teatrului Improbabil. „EMAUS” este primul spectacol pentru care semnează co-regia, alături de Dan Coza.

Dan Coza (n.1995, Satu Mare) este actor, pedagog teatral, director executiv al ŞI festival şi membru al Asociaţiei Tangent. A debutat în anul 2018, la Teatrul de Comedie, în spectacolul Noaptea ursului de Ignacio del Moral, regia Mădălin Hîncu. A jucat atât în teatre de stat, cât şi în mediul independent, în spectacole regizate de Slava Sambriş, Irina Crăiţă-Mândră şi Edda Coza. În perioada 2020 - 2022 a coordonat activităţile şi proiectele Societăţii Antreprenoriale Studenţeşti din cadrul UNATC „I.L. Caragiale”. Ca manager cultural şi producător, a implementat şi organizat o serie de proiecte culturale ale Asociaţiei Tangent (POT junior art camp, POT şi iarna!, SIT. site-specific art camp, Grădina Necuvintelor). Spectacolul EMAUS reprezintă debutul său ca regizor de teatru.

Următoarele reprezentaţii ale spectacolului EMAUS vor avea loc în 29 octombrie şi 22 noiembrie 2024.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.