Icoana pe glajă „Maica Domnului Îndurerată”, semnată de părintele Arsenie Boca, este scoasă la vânzare miercuri, în cadrul Licitaţiei de Crăciun - Artă Sacră. Este o raritate absolută apariţia în piaţă a unei astfel de piese şi mai ales pentru preţul de pornire de doar 350 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Icoana realizată într-un atelier din Scheii Braşovului este datată 25 august 1945 şi a fost oferită de părintele Arsenie Boca părintelui Ieronim Grovu de la Sâmbăta de Sus (poreclit „Stareţu”). Pe verso icoanei de colecţie se regăseşte mesajul scris de Arsenie Boca: „Părintelui Ieronim Grovu („Stareţu”). Dar de la credincioşii de la Mănăstirea Brâncoveanu, mult a ostenit şi mai are”, urmată de semnătura părintelui.

Icoana pe glajă „Maica Domnului Îndurerată”
Icoana pe glajă „Maica Domnului Îndurerată”

Cu doar cinci ani înainte de a semna icoana, care este scoasă la licitaţie în pragul sărbătorilor creştine de iarnă, Arsenie Boca a declanşat la Sâmbăta de Sus ceea ce s-a numit „mişcarea de reînviere duhovnicească de la Sâmbăta”. Părintele Ieronim Grovu a fost conducătorul lucrărilor de restaurare de la Mănăstirea de la Sâmbăta şi cel care a dus o corespondenţă cu Arsenie Boca, chemându-l de la Prislop înapoi la Sâmbăta: „Părinte Arsenie, hai la Sâmbăta, că eşti din eparhia mea, nu rămâne la Arad”. Şi Părintele Arsenie l-a rugat pe Mitropolit să îl lase în continuare la Prislop să consolideze relaţia între ortodocşi şi foştii greco-catolici. Şi cu acest prilej Părintele Arsenie i-a scris Părintelui Grovu că: „Oamenii sunt tot oameni”. Adică cât s-a străduit el să realizeze ceva pentru ei (pentru cei de la Sâmbăta), însă oamenii au rămas tot oameni, nu i-a schimbat cu nimic.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

O impresionantă apariţie în Licitaţia de Crăciun - Artă Sacră este şi icoana de pelerinaj „Cetatea Ierusalimului”, veche de 155 de ani. Piesa rară, de mari dimensiuni, are un preţ de pornire de 1.600 de euro, fiind o icoană foarte complexă din punct de vedere al funcţiunii, reprezentând un certificat pentru cei care mergeu să se închine la Sfântul Mormânt de la Ierusalim, dar în acelaşi timp, o hartă sau un obiect simbolic pentru comunităţile în care se întorceau. Astfel de icoane au fost întotdeauna pictate pe pânză, pentru a putea fi transportate cu uşurinţă din ţara sfântă. Partea centrală a icoanei conţine obiective de pelerinaj şi uneori titularul consemna pe cele pe care le-a vizitat - Biserica Învierii, Dealul Golgotei sau Biserica Naşterii. Cele mai remarcabile scene care se regăsesc pe icoană sunt: Sfântul Mormânt din Ierusalim, Maica Domnului cu Pruncul, Facerea sau Judecata de Apoi. Inscripţiile scenelor sunt bilingve cu caractere chirilice - rusă şi română, ceea ce ne demonstrează că pelerinul Ierusalimului era un român ce a mers la Sfântul Mormânt să se roage către sfârşitul domniei lui Cuza.

Una dintre primele icoane pictate în atelierul de la Nicula, cel care a iniţiat şi consacrat icoana pe sticlă în Transilvania la sfârşitul secolului al XVIII-lea, se regăseşte în Licitaţia de Crăciun - Artă Sacră. Icoana pe glajă „Sfântul Nicolae pe tron” este realizată în 1799 pe un fundal acoperit cu foiţă de aur într-un stil caracterizat de fluiditate şi dinamism - atuuri care au asigurat succesul icoanelor de la Nicula. Piesa rară are un preţ de pornire de doar 600 de euro.

Licitaţia de Crăciun - Artă Sacră reuneşte 188 de icoane pe sticlă sau lemn, ce reprezintă  atât simboluri religioase, cât şi obiecte de colecţie, de însemnătate istorică şi artistică, distincte nu doar prin tematică creştină, dar şi prin grad de măestrie picturală.

Colecţia de icoane este expusă la Palatul Cesianu-Racoviţă şi poate fi vizitată de astăzi până în ziua licitaţiei, 8 decembrie, în intervalul orar 10:00-20:00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.