Practicile legate de producerea, prepararea şi consumul de cuşcuş, precum şi muzica chamame din Argentina au fost incluse miercuri de UNESCO pe lista patrimoniului imaterial al umanităţii, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Reunit în videoconferinţă, Comitetul UNESCO, sub preşedinţia Jamaicăi, a aprobat dosarul legat de producerea cuşcuşului iniţiat de Algeria, Mauritania, Maroc şi Tunisia. 

Aceste ţări au susţinut că aceste cunoştinţe şi practici, o parte integrantă a moştenirii lor culturale, se raportează la toată populaţia Algeriei, Marocului, Mauritaniei şi Tunisiei, toţi oamenii, toate vârstele, sedentari sau nomazi, săteni sau citadini, şi în toate circumstanţele: fel de mâncare cotidian, dar şi festiv. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Tradiţia cuşcuşului implică mai multe practici: artizanii care fabrică instrumentele pentru preparare, agricultorii care produc cerealele, morarii care le transformă în griş, comercianţii, hotelierii.     

Chamame, în acelaşi timp muzică şi dans tradiţional din nordul Argentinei, a fost înscris miercuri pe lista Patrimoniului imaterial al Unmanităţii de UNESCO. 

"Pentru toţi cei care iubesc chamame, este o zi de sărbătoare şi de bucurie", a salutat ministrul argentinian al Culturii, Tristan Bauer, într-un comunicat.                

Chamame, ale cărui instrumente sunt acordeonul şi chitara, este tipic pentru celebrările festive şi religioase din provincia argentiniană Corrientes (nord-est).                

Această muzică populară, pe care se dansează în cuplu, este născută la sfârşitul secolului al XIX-lea, când influenţele amerindienilor guarani s-au amestecat cu polca, mazurca şi valsul imigranţilor europeni. 

Este dansat în unele regiuni frontaliere din Brazilia, Paraguay şi Uruguay. 

''Chamame poartă un mesaj de fraternitate şi de integrare. Ne uneşte într-o mare naţiune, a chamame-ului, regiuni din Brazilia, Paraguay şi Uruguay. Este un patrimoniu viu, care ne uneşte şi ne identifică'', a spus Gabriel Romero, preşedintele institutului regional al culturii din Corrientes. 

Muzicienii Raul Barboza, Ramona Galarza, Chango Spasiuk, Teresa Parodi, Peteco Carabajal, Antonio Tarrago Ross sunt printre cei mai cunoscuţi reprezentanţi ai stilului chamame. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.