Noul guvern al Poloniei a renunţat la propunerea concepută sub precedenta administraţie naţionalist-populistă pentru pavilionul ţării la Bienala de Artă de la Veneţia şi a înlocuit-o cu o expoziţie interactivă a unui colectiv de artă ucrainean, provocând plângeri de "cenzură" din partea artistului însărcinat iniţial cu participarea poloneză, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul Culturii, Bartłomiej Sienkiewicz, care a fost numit de premierul centrist Donald Tusk la 13 decembrie, a anunţat vineri retragerea proiectului, "Polish Exercises in the Tragedy of the World: Between Germany and Russia". Proiectul fusese anunţat în ultimele săptămâni ale guvernului partidului Lege şi Justiţie (PiS), în ceea ce a fost perceput ca o lovitură ideologică de despărţire.

Sienkiewicz a declarat că a decis să schimbe propunerea de pavilion "după ce a luat cunoştinţă de opiniile şi vocile comunităţilor".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cu două zile înainte de Crăciun, noul ministru al Culturii l-a demis pe Janusz Janowski, directorul Galeriei Naţionale de Artă Zachęta, care supraveghează nominalizarea pentru Veneţia, şi l-a înlocuit cu fostul director adjunct al instituţiei de artă contemporană, Justyna Markiewicz.

Alcătuită din 35 de lucrări ale artistului Ignacy Czwartos, inclusiv o pictură cu Angela Merkel şi Vladimir Putin conectaţi de o cruce a Sfântului Andrei în flăcări în formă de svastică, candidatura iniţială a atras critici din interiorul comunităţii artistice poloneze pentru că se apleca puternic asupra unei naraţiuni de victimizare naţională.

Trei femei din juriu au semnat o notă de protest împotriva nominalizării lui Czwartos, criticând regulile revizuite ale procesului de selecţie. În notă se menţiona că pavilionul său era în contradicţie cu tema incluzivă a celei de-a 60-a ediţii a celui mai mare eveniment de artă contemporană din lume, care se deschide la 20 aprilie.

Czwartos a depus plângere împotriva retragerii operei sale, declarând pentru The Art Newspaper că aceasta contravine reglementărilor în vigoare. "Selecţia a avut loc în conformitate cu procedurile legale", a declarat Czwartos. "Verdictul juriului concursului a fost acceptat de ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Contractul dintre mine şi Galeria Zachęta, instituţia responsabilă de realizarea expoziţiei, a fost semnat. Eu o percep ca pe o cenzură".

În locul picturilor şi sculpturilor lui Czwartos, pavilionul polonez va conţine un performance video realizat de colectivul artistic ucrainean Open Group. Intitulat "Repeat After Me", filmul prezintă interviuri cu ucraineni strămutaţi cu forţa din diferite regiuni din estul şi sudul ţării, care îşi povestesc amintirile despre război prin intermediul sunetelor pe care şi le amintesc.

Segmentele video în stil karaoke încurajează vizitatorii să recreeze sunetele semnalelor de raid aerian, ale bombardamentelor şi ale diferitelor tipuri de armament. Filmată iniţial într-o tabără de refugiaţi din Lviv, instalaţia video a fost prezentată pentru prima dată la Galeria Labirynt din oraşul polonez Lublin în noiembrie 2022.

Joanna Warsza, o co-curatoare a pavilionului Poloniei din 2022 şi una dintre autoarele opiniei divergente, a salutat noile planuri pentru pavilion ca fiind "o mare uşurare".

Ea a declarat: "Credem că propunerea Open Group prezintă în mod formal şi ideologic valorile pe care dorim să le apărăm. Deschiderea, toleranţa, grija, empatia şi opoziţia faţă de conflictele armate răspunde temei generale a Bienalei de la Veneţia - Foreigners Everywhere!".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.