Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB), ediţia a XIV-a, debutează luni. Proiecul reuneşte peste 50 de evenimente şi care se va încheia duminică, 15 septembrie. Evenimentul care dă startul ediţiei din acest an a FIPB este conferinţa cu tema „Elogiu limbii române”, susţinută de Marco Lucchesi, scriitor, traducător, membru al Academiei Braziliene de Litere, preşedinte al Bibliotecii Naţionale a Braziliei şi un excelent promotor al literaturii române. Evenimentul va avea loc la Aula Academiei Române (Calea Victoriei 125), începând cu ora 11.30, şi va fi urmat de lansarea celui de-al doilea volum semnat de Marco Lucchesi care apare în traducere în limba română: „Dor şi Saudade” (traducere de Dinu Flămând, Editura Muzeului Literaturii Române).
Deschiderea oficială a ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti va avea loc, la fel ca în ceilalţi ani, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” (BCU), în prezenţa organizatorilor şi a reprezentanţilor de seamă ai unor instituţii străine cu sediul în România: Ioan Cristescu – director general al Muzeului Naţional al Literaturii Române, Mireille Rădoi – director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Excelenţa Sa Marija Kapitanović – ambasadoarea Republicii Croate în România, Excelenţa Sa Stefan Tomašević, ambasadorul Serbiei în România, Excelenţa Sa Ricardo Guerra de Araújo – ambasadorul Republicii Federative a Braziliei în România, Ronaldo Lima Viera – consilier al Ambasadei al Republicii Federative a Braziliei în România, Laura Napolitano – directoarea Institutului Italian de Cultură, vicepreşedinta EUNIC România şi a criticului şi teoreticianului literar Mircea Martin, membru titular al Academiei Române.
Programul primei seri continuă cu o serie de lecturi publice şi un concert susţinut de artiştii Ansamblului Cameral de Muzică Veche Anton Pann, la BCU, precum şi cu un performance poetic susţinut de Chris Tănăsescu aka Margento (Citizen of the Universe), la ARCUB.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
70 de ore de lecturi publice şi poeţi din 20 de ţări
În cifre, programul ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti înseamnă peste 70 de ore de lecturi publice, la care iau parte poeţi din peste 20 de ţări de pe cinci continente.
Programul include un program bogat de dezbateri, peste 15 ore şi tot atâtea ore dedicate lansărilor de carte. Momentele de performance, improvizaţie poetică, atelierele şi workshopurile dedicate poeziei însumează peste 50 de ore, la fel precum concertele, vernisajele, conferinţele şi spectacolele.
Poezia se va auzi la ediţia din acest an a FIPB de la peste 100 de microfoane, iar peste 1.500 de spectatori sunt aşteptaţi în cele şapte zile de festival.
La ediţia din acest an a Festivalului, publicul este invitat să se implice în promovarea poeziei, într-o campanie online dedicată lor, cititorilor. Sub motto-ul „Carte de identitate | poezia”, iubitorii de poezie sunt invitaţi să-şi creeze propriile cărţi de identitate ca cititori de versuri, cu propriile date personale literare. Cele mai frumoase poeme şi versuri alese de cititori vor fi reunite într-o pop-up antologie online, iar cinci dintre participanţi vor primi premii constând în cărţi de poezie cu autografe.
Publicul are acces gratuit la evenimentele din cadrul Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti.
Programul celor şapte zile de festival, desfăşurat în 13 spaţii culturale cunoscute din Bucureşti, în documentul ataşat şi pe site-ul Muzeului Naţional al Literaturii Române, organizatorul evenimentului: https://bit.ly/3z5VhHK.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.