Poeta americană Louise Gluck, laureata premiului Nobel pentru Literatură, profesor la Universitatea Yale în Massachussetts, a primit duminică medalia Nobel, potrivit DPA.
În contextul în care laureaţii nu au putut călători la Sotckholm sau la Oslo anul acesta pentru a-şi primi premiile, organizatorii le-au înmânat în ţările lor. Prima a fost Louise Gluck.
În fotografii publicate luni de Fundaţia Nobel poate fi văzută Louise Gluck în curtea sa, purtând mască, având medalia Nobel.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Comitetul care acordă premiul pentru Literatură a decis să o recompenseze pe Gluck pentru „vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumuseţe austeră, face universală existenţa individuală”.
Gluck, în vârstă de 77 de ani, s-a născut la New York. A debutat în 1968 cu "Firstborn" şi a publicat 12 colecţii de poezie, precum şi volume de eseuri despre poezie.
În discursul său de acceptare a premiului, publicat luni, Gluck a rememorat momentul când a intrat în contact cu poezia şi a organizat o competiţie în imaginaţia sa ''pentru a desemna cel mai frumos poem din lume''. Finaliştii au fost "The Little Black Boy" de William Blake (1757 -1827) şi "Swanee River" de Stephen Foster (1826-64), a spus ea referindu-se la poetul britanic şi la textierul şi compozitorul american.
Ea a recitat atât poemul, cât şi cântecul în minte, amintindu-şi afecţiunea pe care a simţit-o.
"Am fost sigură că Blake în special era întrucâtva la curent cu acest eveniment. Am înţeles că a murit, dar simţeam că încă este viu, din moment ce-i puteam auzi vocea vorbindu-mi, deghizată, dar vocea sa'', a spus Gluck, punctând că Blake a câştigat competiţia.
Gluck a notat: "Cei dintre noi care scriem cărţi probabil îşi doresc să ajungă la cât mai mulţi cititori. Dar unii poeţi nu văd să ajungem la mulţi în termeni spaţiali, precum într-o sală plină''.
"Cred că acordându-mi acest premiu, Academia Suedeză a ales să onoreze vocea intimă, privată, pe care enunţul public o poate mări sau extinde uneori, dar nu o poate înlocui niciodată", a spus ea.
Premiile Nobel sunt înmânate în mod tradiţional pe 10 decembrie, data comemorării fondatorului prestigioaselor distincţii, industriaşul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.
Recompensele de anul acesta valorează fiecare 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.