Justiţia belgiană se întreabă despre condiţiile în care a fost organizată o expoziţie itinerantă a artistului stradal britanic Banksy, organizată la Bruxelles. Până la rezolvarea problemei, 58 de opere au fost puse sub sechestru din cauza unei nereguli comise de compania de asigurări, scrie Le Figaro.
Neplata asigurării a fost descoperită târziu de organizatorul unei expoziţii din Bruxelles.
Informaţia, dezvăluită joi de cotidianul L'Echo care a calificat decizia drept "extrem de rară", a fost confirmată vineri de avocatul Stanislas Eskenazi. "Clientul meu este o mică asociaţie, care nu face decât să pună al dispoziţie un spaţiu de expunere. Am vrut să ne protejăm în faţa unui risc enorm", a afirmat avocatul.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cazul este complex. Expoziţia "Banksy Unauthorized", deschisă la începutul lunii noiembrie într-un spaţiu administrat de asociaţia Strokar, dedicat curentului street art, a fost organizată, aşa cum arată şi titlul, fără autorizaţia artistului.
Deja prezentată în mai multe oraşe europene, între care Berlin, cuprinde 58 de lucrări cu o valoare estimată la 15 milioane de euro. Picturi, fotografii sau serigrafii, provin în mare parte din colecţii private, şi au fost adunate de Steve Lazarides, fost agent al lui Banksy, cu care acesta din urmă nu a mai colaborat din 2009. Acţionând ca un fel de intermediar, o societate stabilită în Germania, On Entertainment, a permis asociaţiei Strokar să expună în capitala belgiană.
Societatea în cauză a afirmat că beneficiază de drepturile şi autorizările necesare pentru a expune aceste lucrări.
Dar în ce condiţii aceste drepturi de expunere i-au fost ele concesionate? Ce se poate spune despre asiguratori? Şi colecţionarii proprietari ştiau ei unde şi cum călătoresc lucrările lor? Aceste întrebări trebuie să fie clarificate de justiţia belgiană în lunile care urmează, într-o procedură pe fond, care îi pune faţă în faţă pe Steve Lazarides şi societatea sa Lazinc cu On Entertainment.
Potrivit lui Stanislas Eskenazi, firma germană nu a dorit să transmită contractele de asigurare a operelor când Strokar le-a cerut atunci când expoziţia era deja în curs. "Ei au spus - "este problema noastră, nu a voastră", afirmă avocatul.
În faţa acestor incertitudini şi a riscului de apariţie a unor noi probleme în caz de furt sau degradare a operelor de artă, asociaţia Strokar a preferat să sesizeze "în regim de extremă urgenţă" Tribunalul de Comerţ din Bruxelles. Acesta a desemnat săptămâna aceasta un executor judecătoresc pentru a plasa lucrările de artă sub sechestru. Totul s-a întâmplat joi. Operele în chestiune "par a fi expuse fără acordul proprietarilor legitimi care au drepturi asupra lor" şi "nu sunt asigurate conform reglementărilor", a justificat Tribunalul, potrivit L'Echo. "Există motive de îngrijorarea cu privire la integritatea lor, de aceea pare necesar să fie securizate cât mai repede posibil", a subliniat instanţa.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.