Organizaţia Mondială a Sănătăţii a reacţionat cu prudenţă la anunţul de marţi al Rusiei referitor la realizarea unui vaccin anti-Covid-19, amintind că "precalificarea" şi omologarea unui vaccin trebuie să urmeze proceduri "riguroase", informează AFP.
"Suntem în contact strâns cu Rusia şi discuţiile continuă. Precalificarea oricărui vaccin trece prin procedee riguroase", a punctat Tarik Jasarevic, purtătorul de cuvânt al OMS, într-o videoconferinţă de presă, întrebat cu privire la anunţul preşedintelui rus despre dezvoltarea "primului vaccin" contra noului coronavirus.
"Precalificarea înseamnă examinarea şi evaluarea oricăror date obligatorii privind siguranţa şi eficienţa colectate în cadrul testelor clinice", a amintit el, subliniind că procesul ar fi acelaşi pentru orice fel de vaccin.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Pe lângă validările date de fiecare ţară prin agenţiile naţionale, "OMS a instituit un proces de precalificare pentru vaccinuri, dar şi pentru medicamente. Producătorii cer precalificare din partea OMS pentru că este un fel de garanţie de calitate", a insistat el.
Până în prezent, Rusia nu a publicat un studiu detaliat al rezultatelor încercărilor sale de a stabili eficienţa produselor pe care spune că le-a dezvoltat.
Săptămâna trecută, OMS s-a arătat sceptică în legătură cu realizarea de către Rusia a vaccinului care era aproape gata, amintind că orice produs farmaceutic trebuie "să fie supus oricăror teste înainte să fie omologate" şi "nu a văzut nimic oficial".
Pentru moment "este vital să aplicăm măsuri de sănătate publică care să funcţioneze. Noi trebuie să continuăm să investim în dezvoltarea de vaccinuri şi de tratamente care să ne ajute să reducem transmiterea pe viitor", a mai spus purtătorul de cuvânt.
"Noi sperăm că unele dintre aceste vaccinuri să se dovedească sigure şi eficiente", a continuat Tarik Jasarevic.
Potrivit OMS, 26 de vaccinuri sunt în stadiu de studii clinice (testate pe om) în toată lumea şi 139 în stadiul de evaluare preclinică.
Dintre cele 26, şase au ajuns la finalul lui iulie în faza a treia de dezvoltare. Cel care a fost dezvoltat de Centrul rus Gamaleïa a fost listat în faza 1.
Preşedintele Vladimir Putin a anunţat marţi că Rusia a dezvoltat "primul" vaccin contra noului coronavirus, asigurând că va oferi "imunitate durabilă" şi că una dintre fetele sale şi l-a injectat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...