Epava unei corăbii de la începutul secolului al XVI-lea a fost descoperită din întâmplare în Olanda în urma unei operaţiuni de localizare a containerelor pierdute în ianuarie, în Marea Nordului, a anunţat, miercuri, ministerul Educaţiei, Culturii şi Ştiinţei, citat de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Este vorba de cea mai veche epavă descoperită vreodată în apele olandeze", a precizat ministrul într-un comunicat. 

Epava a fost descoperită în timpul căutărilor pentru a găsi containerele pierdute de MSC Zoe, unul dintre cele mai mari nave de containere din lume, în noaptea de 1 spre 2 ianuarie, în largul insulelor Wadden (nord). Aproape 350 de containere au ajuns peste bord. Multe dintre acestea au eşuat pe plaje, dar mare parte au dispărut în mare. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În timpul căutărilor în apele Mării Nordului, "plăci de cupru şi grinzi de lemn au fost descoperite, ceea ce a condus imediat la deschiderea unei anchete arheologice", a explicat ministrul.      

Cercetătorii au concluzionat că grinzile din lemn provin de la o navă, probabil, de 30 de metri lungime care transporta plăci de cupru, a precizat el. 

Studiile arată că lemnul a fost tăiat în 1536 şi că nava a fost construită către 1540 în Olanda. În epocă, Olanda făcea parte din imperiul lui Carol Quintul. Plăcile de cupru sunt datate din jurul acelei perioade.                

Ministrul Educaţiei, Culturii şi Ştiinţei, Ingrid van Engelshoven, a salutat o "descoperire spectaculoasă" şi "îmbogăţirea patrimoniului olandez". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.