Obiecte personale ale lui Stephen Hawking, inclusiv o copie semnată din 1965 a tezei sale de doctorat, au strâns peste 1,8 milioane de lire sterline la licitaţie, scrie BBC.
Un total de 22 de obiecte deţinute de fizicianul de la Cambridge, care a murit în martie, au fost licitate la casa Christie's.
Copia tezei sale intitulată "Properties of Expanding Universes" - una dintre cele cinci existente - a fost vândută contra sumei de 584.750 de lire sterline.
Un scaun cu rotile folosit în trecut a adunat suma de 296.750 de lire sterline şi scenariul apariţiei sale în serialul "The Simpsons" s-a vândut cu 6.250 de lire sterline.
Înaintea licitaţiei online, care a durat nouă zile, casa Christie's a spus că loturile reprezintă "un ultim triumf al geniului ştiinţific în faţa provocărilor".
Teza de doctorat este semnată de două ori de profesorul Hawking şi a fost înregistrată de omul de ştiinţă în anul în care a fost diagnosticat cu o boală progresivă de neuron motor, afecţiune cunoscută sub numele de Scleroză laterală amiotrofică.
Lotul fusese evaluat la 150.000 de lire sterline, dar s-a vândut cu un preţ de patru ori mai mare.
Pritnre obiectele scoase la vânzare s-au aflat medalii şi premii, care au fost adjudecate cu un preţ total de 296.750 de lire sterline, în timp ce biblioteca cu lucrări ştiinţifice ale unor faimoşi oameni de ştiinţă precum Isaac Newton, Charles Darwin şi Albert Einstein a ajuns la sume de zeci de mii de lire sterline.
Cartea profesorului Hawking, "A Brief History of Time", pe care a semnat-o cu amprenta degetului mare în 1988, a fost vândută pentru 68.750 de lire sterline, cu mult peste preţul estimativ de 3.000 de lire sterline.
În total, licitaţia a atins suma de 1.824.375 de lire sterline.
Astrofizicianul Stephen Hawking, care a murit pe 14 martie 2018, a fost cel mai cunoscut om de ştiinţă britanic al timpurilor noastre, un geniu care şi-a dedicat viaţa descoperirii secretelor Universului.
Este autorul popularelor cărţi "O scurtă istorie a timpului" (1988) şi "Universul într-o coajă de nucă" (2001). Cea mai mare parte a vieţii sale a fost profesor la Cambridge, iar în comunitatea ştiinţifică este cunoscut mai ales pentru teoriile sale legate de mecanica găurilor negre, graviaţie şi relativitate. Geniul său a fost comparat cu Albert Eistein şi cu Isaac Newton.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.