Tabloul "Water Serpents II", ce reprezintă naiade care se luptă cu o reptilă roşie, este o operă majoră din "perioada de aur" a lui Gustav Klimt, în timpul căreia a experimentat tehnica foiţei de aur. Aceasta este prezentată publicului austriac după şase decenii în ţara de origine a artistului, scrie Le Figaro.
Dar ea a rămas necunoscută publicului larg şi din motive întemeiate: finalizat în 1907, acest ulei pe pânză a fost expus doar foarte rar. Deţinută de un cuplu de colecţionari austrieci, a fost confiscată de nazişti după anexarea ţării de către Reich în 1938. Va fi apoi „cumpărată de un fiu nelegitim al artistului”, regizorul Gustav Ucicky, explică curatorul Markus Fellinger.
Expusă ultima dată în 1964 la Viena, pânza a căzut apoi în uitare. Până la vânzarea surprizătoare în 2013 de către văduva lui Ucicky, pentru 112 milioane de dolari, preşedintelui AS Monaco, oligarhul rus Dmitri Rybolovlev, care îl va vinde doi ani mai târziu.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Împrumutat de HomeArt, o colecţie fondată în Hong Kong de Rosaline Wong, "Water Serpents II" poate fi admirată până la 29 mai, în expoziţia "Klimt. Inspired by Van Gogh, Rodin, Matisse... " de la Muzeul Belvedere din Viena, instituţie care deţine deja o colecţie importantă de lucrări ale lui Gustav Klimt.
În timpul pregătirii unei noi expoziţii ambiţioase despre artiştii care l-au inspirat pe maestru (Margaret Macdonald Mackintosh, Auguste Rodin etc.), Belvedere, în cooperare cu Muzeul Van Gogh din Amsterdam, a reuşit să localizeze pictura.
Întrucât Austria nu-şi putea permite prima de asigurare de şase cifre necesară pentru a-l aduce în ţară, muzeul a oferit în schimb expertiză şi restaurare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.