În casa în care a avut loc Conferinţa de la Wannsee, unde înalţi responsabili nazişti, printre care Adolf Eichmann, au decis în 1942 modalităţi de exterminare a evreilor din Europa, va fi inaugurată duminică o nouă expoziţie permanentă cu scopul "de a atrage un public mai larg", informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Scopul este de a atrage un public mai larg", în special elevi berlinezi al cărui număr rămâne scăzut, a explicat, joi, directorul Memorialului Casei Conferinţei de la Wannsee, Hans-Christian Jasch, în cadrul unei conferinţe de presă. 

"Până acum, durata medie a unei vizite era de 30 de minute (...). Obiectivul nostru este ca un vizitator să rămână între 60 şi 90 de minute", a adăugat el, mai ales că Europa marchează anul acesta a 75-a comemorare de la eliberarea din lagăre. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Expoziţia, formată până acum din panouri de lectură adesea obositoare, a fost în întregime regândită pentru a fi mai didactică şi interactivă. 

Responsabilii acestui loc al memoriei, una dintre cele mai sumbre pagini din Istorie, au insistat şi asupra importanţei acestui efort de pedagogie şi de sensibilizare în contextul "discuţiilor despre antisemitism" ce cunoaşte o renaştere în Germania.          

În cadrul idilic al lacului Wannsee, la periferia Berlinului, vila opulentă a găzduit în 20 ianuarie 1942 o conferinţă cu 15 înalţi responsabili al celui de-al III-lea Reich care au decis asupra modalităţilor tehnice, administrative şi economice la "Soluţia finală în chestiunea evreiască". 

Dacă decizia de a extermina evreii din Europa fusese deja luată în mod formal, în cadrul acestei reuniuni diplomaţii din SS, din partidul nazist şi reprezentanţii mai multor ministere au fost de acord cu punerea ei în aplicare. 

Adolf Eichmann, şeful Biroului Evreiesc al Gestapoului, a redactat protocolul întâlnirii şi printre documentele găsite figurează în special o listă sinistră cu nume de evrei de exterminat pe ţări.               

În timpul procesului său de la Ierusalim în 1961, Adolf Eichmann a explicat că "pe durata întregilor" lor discuţii responsabilii nazişti au fost serviţi cu "cognac şi alte băuturi" în timp ce evocau lichidarea a 11 milioane de evrei din Europa. 

Noua expoziţia permanentă urmează să fie inaugurată duminică, în prezenţa în special a ministrului Afacerilor Externe, Heiko Maas, şi a unei supravieţuitoare a Holocaustului depostată la Auschwitz, apoi la Buchenwald, Eva Fahidi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.