O gospodărie cu arhitectură tipic lipovenească din Jurilovca a fost restaurată şi vopsită cu o nunaţă specială Albastru de Delta Dunării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Albastru de Delta Dunării pentru gospodăria tipic lipovenească din Jurilovca

Jurnalişti, creatori de conţinut şi localnici au participat la acţiunea de restaurare a unei gospodării tradiţionale lipoveneşti şi a unor elemente ce înfrumuseţează spaţiul public al satului de pescari.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Şi în acest an am reînnoit angajamentul nostru faţă de patrimoniul arhitectural al României. Odată cu relansarea lazurilor pe bază de apă SPOR Villa, am adăugat patru culori noi inspirate din natură şi am creat un lot special de lazură în nuanţa Albastru de Delta Dunării. Este o culoare realizată special pentru asociaţiile care promovează zona Dobrogei şi a Deltei Dunării: Asociaţia Lipovenesc şi Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23. Prin programul de CSR Policolor - Culorile României, lansat în 2015, continuăm iniţiativele de conservare a frumuseţii arhitecturale locale”, a declarat Elena Curelaru, director de marketing Policolor.

De această dată, lotul special de lac SPOR Villa în nuanţa Albastru de Delta Dunării a fost realizat pentru acţiuni de restaurare şi protejare a arhitecturii tradiţionale din zona Deltei şi din Dobrogea. 

Din 2015 până în prezent, printre beneficiarii materialelor donate de Policolor s-au numărat comunele Ciocăneşti, Luncaviţa, Mânzăleşti, Corbi, dar şi oraşele Piteşti, Constanţa, Râmnicu Sărat şi Brăila. În plus, în gama de lacuri şi vopsele SPOR s-au creat, de-a lungul timpului, culori şi nuanţe personalizate pentru a veni în întâmpinarea specificului local.

Un puzzle lipovenesc 

În satul din judeţul Tulcea, elemente ale puzzle-ului lipovenesc sunt corurile de muzică tradiţională care îi încântă pe localnici, dar şi pe turişti prin cântecele şi prin dansurile lor şi contribuie, prin fiecare reprezentaţie, la menţinerea unităţii şi identităţii satului.

Dobrin Tănase duce mai departe tradiţia acoperişurilor de stuf, fiind unul dintre puţinii meşteri stufari pe care-i mai are România.

Tot în Jurilovca, iconarul Rufin Nichita pictează, pe lemn sau pe pânză, icoanele lipoveneşti, cunoscute pentru complexitatea, frumuseţea şi stilul tradiţional ce include folosirea foiţei de aur şi, de cele mai multe, tehnica picturii în ulei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.