Expoziţia „Artişti români pe mapamond”, colecţia av. George Şerban, curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituţă, ce prezintă lucrările a 50 de artişti români care s-au stabilit în întreaga lume unde au activat sau încă activează, va fi deschisă, pe 15 iunie, la sediul Institutului Cultural Român din Viena (Rumänisches Kulturinstitut Wien, Argentinierstr. 39, 1040 Wien).
În cadrul expoziţiei de la Viena, în expoziţie şi în catalog, vor fi prezenţi: George Apostu, Victor Brauner, Cristian Breazu, Tudor Banuş, Livia Balu, Georgeta Borusz, Ciobanu Victor Vladimir, Doru Covrig, Doina Botez, Oana Cajal, Petru Csehi, Aurel Cojan, Damo Istvan, Horia Damian, Wanda Decca, Camilian Demetrescu, Adrian Dumitrache, Ana Golici, Nicolae Golici, Harry Guttman, Herold Jacques, Hildegard Kleper Paar, Marcel Iancu, Ion Nicodim, Kovacs Johanna, Denissa Şerban Maschek, Wanda Mihuleac, Paul Neagu, Petre Balanica Nicăpetre, Peter Pusztai, Jules Perahim, Raluca Pilat, Georgeta Irina Pusztai, Valentin Popa, Adrian Pora, Magdalena Rădulescu, Dodi Romanaţi, Petru Russu, Hedda Sterne, Saul Steinberg, Delia Perrois Sechel, Petre Velicu, Csaba Zemlenyi, Mihu Vulcănescu, Traian A. Filip, Kira Cristinel Popescu, Alma Mariana Ştefănescu-Scheinder, Alexandre Istrati, Sofia Frankl, Gert Fabritius. Ca şi artişti români care trăiesc în spaţiul austriac sunt invitaţi: Adrian Uncruţ şi Virgilius Moldovan.
„Expoziţia propune o călătorie prin istoria artei contemporane, prin opera grafică a principalilor săi protagonişti şi intenţionează să ofere o privire alternativă a celor mai emblematice experienţe artistice începând din anii 1970 şi până în prezent. Colecţia avocatului George Şerban este arhicunoscută şi consacrată astăzi ca una dintre cele mai valoroase din ţara noastră, iar o parte importantă din această colecţie este consacrată graficii româneşti, însă în expoziţia de faţă, respectiv în acest catalog, se găsesc şi lucrări de sculptură. Sunt artişti care au probat în decursul vremii o imensă solidaritate, au lucrat ca o echipă, conformându-se unui program care azi ar fi greu de imaginat, afirmându-se: Considerăm arta ca un gest de responsabilitate umană. Cu operele noastre, cu efortul nostru colectiv dorim să îndepărtăm formele actuale ale dezumanizării. Expoziţia Artişti români pe mapamond denotă acest curaj intelectual şi etic ce i-a însoţit pe artiştii români plecaţi din ţară – în artă există virtualităţi care nu se limitează numai la serviciul strict pe care artistul îl oferă societăţii, el este şi un deţinător de energie, el dă idei unei comunităţi, indiferent în ce ţară s-ar afla, pentru dezvoltări neaşteptate. Expoziţia şi catalogul de faţă aduce în faţa ochilor noştri tensiuni şi rezistenţe benefice, curaj şi asumare, respirând respectul unei arte picturale oneste”, a declarat Alexandru Constantin Chituţă, curatorul expoziţiei şi managerul Muzeului Naţional Brukenthal.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Expoziţia a fost organizată la începutul acestui an cu prilejul Zilei Culturii Naţionale la sediul Institutului Cultural Român din Bucureşti iar apoi cu prilejul Zilei Unirii Moldovei cu România, expoziţia a fost vernisată la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău.
Realizată de Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii, Muzeul Naţional Brukenthal, Institutul Cultural Român din Viena şi colecţia George Şerban în cadrul Axelor culturale Brukenthal - colecţii private, expoziţia este o pledoarie pentru artă, organizată cu scopul de a contribui la promovarea artiştilor români din diaspora şi de a surprinde publicul cu o varietate de culori, forme, stiluri şi tehnici.
Colecţionarul av. George Şerban a declarat: „În această expoziţie vom vedea o serie de artişti care au absolvit studii de artă în România şi au emigrat, fie înainte de anii '90 (majoritatea), fie după. Unii dintre ei nu mai sunt printre noi, dar au rămas lucrările lor, pe care le colecţionăm, le admirăm şi uneori le expunem în astfel de expoziţii. După anii '90, mulţi dintre ei s-au întors în România sau se întorc cu expoziţii în Bucureşti sau în alte părţi ale ţării. Ne-am gândit întotdeauna la ei ca la nişte români, iar acum (nu pentru prima dată!), i-am adus acasă pentru a fi omagiaţi şi văzuţi de iubitorii de artă de aici, la Bucureşti, de acolo i-am expus la Chişinău şi acum la Viena”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.