Carmen Bambach, conservator la Metropolitan Museum din New York şi expert în opera lui Leonardo da Vinci, neagă faptul că ar fi atribuit lucrarea "Salvator Mundi" maestrului italian, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit acesteia, Leonardo da Vinci nu a pictat "Salvator Mundi". Pentru Carmen Bambach, unul dintre experţii cei mai renumiţi din lume ai autorului "Giocondei", cea mai mare parte a pânzei a fost pictată de Giovanni Antonio Boltraffio, asistentul pictorului italian. 

Opera a fost vândută pentru suma record de 450 de milioane de dolari în decembrie 2017 la casa de licitaţii Christie's New York. "După părerea mea, nu este o investiţie bună", a declarat ea pentru The Guardian. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Specialista departamentului de desene şi stampe de la Metropolitan Museum of Art de New York (MET) pune totul pe seama casei Christie's. Casa de vânzări a sugerat în catalogul ei că experta certifică opera ca fiind a lui Da Vinci. "Nu este reprezentativă în opinia mea", a obiectat ea. 

Potrivit The Guardian, în viitorul său studiu de patru volume, consacrat pictorului, Carmen Bambach afirmă că Leonardo da Vinci nu a făcut decât "mici retuşuri" la o pânză de Giovanni Antonio Boltraffio, asistentul său. 

Ea contestă şi afirmaţiile potrivit cărora tabloul ar fi fost pictat către anul 1500, şi că ar fi putut face parte din colecţia lui  Carol I al Angliei. "Nu avem informaţii fiabile despre această pictură până la mijlocul secolului al XIX-lea", a precizat ea. 

"Atribuirea lui Leonardo a fost stabilită înainte cu aproape 10 ani de vânzarea tabloului de un grup de zeci de experţi şi a fost confirmată în momentul licitaţiei din 2017", a declarat purtătoarea de cuvânt de la Christie's. 

"Salvator Mundi" a dispărut după vânzarea în 2017. Muzeul Luvru Abu Dhabi trebuia să-l expună în septembrie 2018.  Autorităţile religioase islamice refuză orice reprezentare a lui Hristos. 

Cererea de împrumut din partea Muzeului Luvru, care şi-ar fi dorit să-l includă într-o retrospectivă dedicată maestrului în această toamnă, a rămas fără răspuns. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.