UNESCO a anunţat, joi, că o echipă egipteană a câştigat un concurs internaţional pentru reconstrucţia şi reabilitarea emblematicei moschei Al-Nuri de la Mosul (Irak), distrusă, cu minaretul său înclinat, după lupte contra Stat islamic, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, cu sediul la Paris, îşi desfăşoară cel mai ambiţios proiect în prezent, "să renască spiritul Mosulului", vizând reconstrucţia celui de-al doilea oraş din Irak, fief al jihadiştilor devastată în timpul recuceririi din 2017. 

UNESCO a lansat în noiembrie acest concurs internaţional, pregătit împreună cu autorităţile irakiene şi Fondul sunnit irakian, cu sprijinul Emiratelor Arabe Unite, principalii donatori pentru proiectul de reconstrucţie la Mosul, a cărei moschee de secol XII unde autoproclamatul "calif" al gupării jihadiste Stat islamic, Abou Bakr al-Baghdadi, şi-a făcut singura apariţie publică cunoscută în 2014. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Dosarul selecţionat, dintre 123 de proiecte, intitulat "Dialogul curţilor", a fost trimis de patru parteneri asociaţi (Salah El Din Samir Hareedy, arhitect-şef, Khaled Farid El-Deeb, Sherif Farag Ebrahim şi Tarek Ali Mohamed) şi patru designeri (arhitecţii Noha Mansour Ryan, Hager Abdel Ghani Gad, Mahmoud Saad Gamal şi Yousra Muhamed El-Baha).

"Reconstrucţia complexului moscheei Al-Nuri, un sit istoric care face parte din istoria Mosulului, va constitui o etapă importantă în procesul ce vizează reconcilierea şi coeziunea socială a unui oraş distrus de război", a spus directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay, citată în comunicat.

Potrivit UNESCO, complexul Al-Nuri, cel mai mare spaţiu public din oraşul vechi, va fi dotat cu noi spaţii "dedicate comunităţii" (activităţi educative, sociale şi culturale) şi va fi "integrat" în mediul urban datorită spaţiilor deschise cu cinci puncte de intrare de pe străzile adiacente. 

Sala de rugăciune va avea aspectul pe care l-a avut înainte de 2017 şi părţile care nu au fost afectate de lupte vor fi integrate în noua clădire. Dar proiectul prevede "îmbunătăţiri notabile în utilizarea luminii naturale şi a spaţiilor extinse pentru femei şi demnitari". 

Vor fi create "grădini închise care amintesc de casele şi grădinile istorice care se aflau în jurul sălii de rugăciune înainte de restructurarea sa în 1944".           

Câştigătorii trebuie să abordeze acum un proiect mai detaliat "în vederea începerii lucrărilor la sfârşitul toamnei viitoare", adică la aproape trei ani de la aşezarea simbolică a pietrei de temelie a reconstrucţiei, în decembrie 2018

Pentru iniţiativa "Reanimaţi spiritul Mosulului", UNESCO a strâns în 2019 mai mult de 100 de milioane de dolari, jumătate din suma fiind promisă de Emiratele Arabe Unite, alături de la alţi donatori precum Uniunea Europeană şi Japonia.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.