Un exemplar rar furat al unei colecţii a poetului persan Hafez, datat din secolul al XV-lea, a fost găsit de un expert de artă olandez după "o cursă contracronometru" prin mai multe ţări, fapt care a atras atenţia "serviciilor secrete iraniene", scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Lucrarea, încrustată cu foiţe de aur şi a cărei valoare este estimată în jur de un milion de euro, dispăruse din colecţia unui anticar iranian instalat în Germania şi care a murit în 2007. 

După cercetări, Arthur Brand, supranumit "Indiana Jones al lumii artei" pentru investigaţiile sale, a pus mâna pe preţiosul manuscris, văzut de AFP într-un apartament în Amsterdam. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Este o descoperire care contează enorm pentru mine, căci este o carte atât de importantă", a mărturisit expertul în artă. 

Este vorba despre unul dintre cele mai vechi exemplare "Diwan", culegere de opere de Hafez (care a trăit în jurul anilor 1315-1390), care este, împreună cu  Rumi, unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi mistici persani.

Operele sale i-au inspirat pe numeroşi occidentali, precum romancierul german Goethe şi scriitorul american Ralph Waldo Emerson, care îl numea pe Hafez "Prinţul poeţilor persani". 

 În Iran, unde mormântul lui Hafez este întotdeauna vizitat de mii de admiratori în fiecare an, "Diwan", colecţia de opere ale poetului, este prezentă în aprope toate casele. Este citit în mod tradiţional în timpul sărbătorii Nowruz, care coincide cu noul an calendaristic persan. 

Furtul exemplarului, care datează din 1462-1463, a fost descoperit de familia librarului Djafar Ghazy după moartea acestuia la Munchen în 2007. Bărbatul strânsese din timpul vieţii o importantă colecţie de scrieri islamice, dar toate au fost atunci de negăsit. 

Cu toate că o parte din colecţie a fost regăsită de Poliţia germană în 2011, "piesa cea mai importantă, una dintre cele mai vechi şi cele mai fidele copii a celebrului "Diwan" de Hafez, lipsea", a povestit Brand.           

Teheranul a promis atunci că va recurge "la toate mijloacele legale" posibile pentru a asigura reîntoarcerea în Iran a tuturor scrierilor furate, potrivit presei germane. 

La sfârşitul lui 2018, un negustor de artă iranian care trăieşte în Germania l-a constactat pe Arthur Brand şi i-a cerut să vină "de urgenţă". Bărbatul afirma că a fost contactat de responsabili de la Ambasada iraniană. 

"Informatorului meu îi era cu adevărat teamă şi se simţea ameninţat", a explicat Brand. 

"Ştiam că şi Iranul caută "Diwanul" dispărut şi am început o cursă contracronometru pentru a vedea dacă pot să fiu primul care să-l găsească, căci cartea aparţine familiei lui Ghazy", a continuat el. 

Cercetările olandezului l-au condus la Londra, unde s-a întâlnit cu un bărbat "extrem de nervos" la vederea unei coperţi a culegerii furate. El i-a mărturisit că manuscrisul a fost vândut de unul dintre prietenii săi unui colecţionar de artă.  

"Cumpărătorul a fost şocat şi furios. După toate acestea, i-am vândut o carte furată căutată de toată lumea, inclusiv de guvernul iranian", a spus Brand.                

Colecţionarul i-a înapoiat cartea printr-un intermediar, la sfârşitul anului 2019. Olandezul s-a întors la Munchen miercuri pentru a duce opera Poliţiei germane.              

"Următoarele etape fac în prezent obiectul discuţiilor cu moştenitorii" librarului Djafar Ghazy, a declarat pentru AFP Ludwig Waldinger, purtător de cuvânt al Poliţiei germane. 

Potrivit experţilor, manuscrisul caligrafiat regăsit este "unul dintre cele mai rare existente". 

"Chiar dacă nu este vorba despre cel mai vechi, este o ediţie extrem de precoce a "Diwanului" de Hafez, ceea ce îl face extrem de rar şi preţios", a observat Dominic Parviz Brookshaw, profesor asistent de literatură persană la Universitatea din Oxford. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.