Uitată de peste 25 de ani, dar încă plină de artefacte legate de trecutul său, o casă de rugăciune evreiască din Łódź, care a fost la dispoziţia populaţiei oraşului după Holocaust, a fost redescoperită, scrie thefirstnews.com.
Abandonată din 1997, clădirea se confruntă cu demolarea ca parte a dezvoltării agresive a oraşului. Fotograful Radosław „Redman” Stępień şi activistul comunităţii evreieşti Dawid Gurfinkiel au cercetat casă după ce au primit un pont de la un prieten.
După ce au urcat printr-o fereastră spartă, ceea ce au descoperit a fost o lume blocată în timp.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Vorbind cu TFN, Gurfinkiel a spus: „Parcă uşile ar fi fost încuiate cu doar cinci minute în urmă”.
Pentru Gurfinkiel, a fost un moment de reconectare emoţionantă. „În copilărie, tatăl meu mă ducea la casa de rugăciune şi la Centrul Comunitar Evreiesc care era aici. Acolo am făcut primii paşi ca evreu".
Cel mai tânăr din întreaga congregaţie, Gurfinkiel a fost înconjurat de supravieţuitori în vârstă ai Holocaustului.
Odată cu scăderea numărului lor, când Centrul Comunitar Evreiesc a fost mutat în altă parte în 1997, sediul din Zachodnia 78 a fost pur şi simplu uitat.
Mai mult decât atât, după ce i-a fost dărâmată partea frontală în timpul unui proiect de lărgire a arterei, se presupunea că tot ce avea valoare a dispărut.
„M-am gândit că cei din comunitate ar fi luat totul când s-au mutat, dar s-a dovedit a fi departe de cazul”, spune Gurfinkiel.
După ce au intrat în clădire, Gurfinkiel şi Stępień au găsit o mulţime de relicve - şaluri de rugăciune uzate, cutii de rugăciune tefillin prăfuite, ziare evreieşti îngălbenite, calote şi scrisori de la rabinul Zew Wawa Morejna.
Perceput odată ca un rabin radical, Morejna a fost cel care a fondat sinagoga care a funcţionat cândva la Zachodnia 78.
Supravieţuind unei perioade în lagărele de concentrare şi, mai târziu, se presupune că s-a ascuns în păduri, Morejna s-a stabilit la Łódź după război împreună cu aproximativ 50.000 de evrei.
Cunoscut pentru respectarea strictă a obiceiurilor evreieşti, el a fost ales nu doar ca rabin din Łódź, ci mai târziu pentru a servi drept rabin-şef al Poloniei.
La Zachodnia 78 a fost descoperită şi corespondenţa dintre Morejnei şi prim-ministrul Józef Cyrankiewicz.
În urma unor valuri de migraţie, în 1966 Morejna a rămas singurul rabin în Polonia. Vizat constant de autorităţi în plin val al antisemitismului, în cele din urmă în 1973 a plecat la New York.
"Clădirea s-ar putea să nu arate că ar avea vreo valoare”, spune Gurfinkiel, "dar acesta a fost un loc unic al vieţii evreieşti de după război. În contextul istoriei oraşului, acesta este un spaţiu extrem de important".
Decorată cu Steaua lui David şi inscripţii evreieşti, este puţin probabil ca această casă să fie salvată de la demolare. Cu toate acestea, spune Gurfinkiel, speranţa este ca măcar obiectele descoperite aici să poată fi păstrate.
"Intuiţia mea spune că această clădirea va fi în continuare demolată”, spune el, „dar sper că multe dintre lucrurile care au fost găsite vor fi salvate - oamenii care s-au închinat cândva aici merită asta". "Acest lucru ar trebui să devină mai mult decât o simplă notă de subsol pe Wikipedia".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.