O importantă broderie heraldică din secolul al XIX-lea, cu fir din argint aurit, mătase colorată şi paiete, a fost cumpărată la Paris pentru 5.152 de euro de Muzeul Naţional de Artă al României, cu sprijinul Ministerului Culturii.
„Este un succes faptul că o piesă deosebit de rară pentru patrimoniul cultural naţional, o broderie heraldică din epoca fanariotă, revine în ţară, la Muzeul Naţional de Artă a României! În calitate de Ministru al Culturii, sprijin eforturile specialiştilor în artă şi patrimoniu de a îmbogăţi colecţiile muzeelor din România şi de a le aduce în atenţia iubitorilor de artă. Achiziţionarea lucrării şi intrarea acesteia în colecţia Muzeului Naţional de Artă al României este lăudabilă, iar astfel de eforturi ale muzeelor trebuie încurajate pentru a reuşi să ne îndeplinim misiunea primordială, aceea de a proteja şi promova patrimoniul cultural naţional mobil”, consideră Raluca Turcan, ministrul Culturii.
Piesa, cu dimensiunile 102 x 71 cm, este brodată cu fir din argint aurit, mătase colorată şi paiete pe suport de mătase de culoare crem şi prezintă pe margine un galon din fir metalic. Este un valoros document istoric de reprezentare statală, unica identificată cu stemele celor două principate române şi cu iniţialele voievodului Ioan Alexandru Nicolae Suţu (1758-1821), ultimul domnitor fanariot al Ţării Româneşti. Până în anii `70 ai secolului trecut, ea a figurat în colecţia heraldistului Mihail G. Ştephănescu, membru fondator al Comisiei de Heraldică, Genealogie şi Sfragistică de la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, nepotul arhitectului Victor G. Ştephănescu (1877-1950) şi strănepotul compozitorului George Ştephănescu (1843-1925), fondatorul Operei Naţionale Române.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Prin această achiziţie am recuperat un obiect de patrimoniu cultural naţional de o raritate excepţională la care am avut acces datorită sprijinului doamnei ministru Raluca Turcan, al Ministerului Culturii, către care se îndreaptă întreaga noastră gratitudine”, afirmă Călin Stegerean, directorul general al MNAR.
După parcurgerea întregului proces de conservare-restaurare piesa va fi expusă publicului în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească, integrându-se celui mai complex şi valoros fond patrimonial de textile medievale şi premoderne din România.
Achiziţia s-a realizat cu prilejul unei licitaţii organizată în luna noiembrie 2023 la Paris de casa de licitaţii Art Richelieu cu suma de 5.152 de euro, taxe incluse, cu spijinul logistic al reprezentanţilor misiunii diplomatice a României la Paris, Excelenţa Sa, ambasadorul Ioana Bivolaru, Sena Latif şi Vasile Postolachi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.