Oamenii de ştiinţă australieni au descoperit că nordul statului Botswana este locul în care îşi are originea omul modern, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature, citat de CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La sud de bazinul fluviului Zambezi, regiune care include nordul Botswanei şi părţi din Namibia şi Zimbabwe, strămoşii lui Homo Sapiens au apărut acum 200.000 de ani, potrivit cercetătorilor. 

Acest nou studiu arată că strămoşii omului modern au locuit timp de 70.000 de ani în această regiune, înainte ca schimbările climatice să-i determine să părăsească Africa şi să se împrăştie pe tot globul. 

Anterior, fosilele descoperite sugerau că oamenii moderni provin din estul Africii. Urme de ADN atestă faptul că este vorba de fapt de sudul Africii, unde se află şi Botswana. 

"Este sigur de ceva timp că oamenii aşa cum îi ştim azi au apărut în Africa acum 200.000 de ani. Ceea ce a constituit o dezbatere a fost legat de locul în care s-au născut şi de unde au plecat strămoşii noştri. Am reuşit să stabilim ceea ce credem că a fost leagănul civilizaţiei", a declarat Vanessa Hayes, coordonatoarea studiului, de Garvan Institute of Medical Research şi University of Sydney.

În sud-vestul regiunii, strămoşii noştri au trebuit să se adapteze căutării de hrană şi a resurselor într-un mediu marin şi se pare că s-au descurcat foarte bine, a afirmat Hayes. Cercetătorii au mai găsit dovezi arheologice în sudul extrem al Africii care le susţin descoperirile. 

Oamenii de ştiinţă au cercetat modul în care clima s-a schimbat şi ce rol a jucat în migraţia oamenilor de atunci, reuşind să simuleze modificările climatice din Africa de Sud pe parcursul a 250.000 de ani. 

În prezent, regiunea care odată era o zonă umedă este deşert. 

Testele efectuate pe sângele locuitorilor actuali spun o altă poveste. "Primii migranţi au lăsat în urmă o populaţie. Adaptându-se unor condiţii secetoase, descendenţii materni originari pot fi găsiţi în regiunea de astăzi Kalahari", a spus Hayes. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.