Amplasat pe un deal din deşertul Iudeei, Palatul lui Irod, suveranl tiran care a domnit în Iudeea va prezenta duminică publicului noi comori descoperite de arheologii israelieni după ani de săpături, anunţă AFP.
Irodion este un sit aheologic şi turistic situat între Ierusalim şi Bethleem, în sectorul aflat sub control civil şi militar israelian.
Pe acest munte regele Irod, numit de romani şi care a rămas pe tron între anii 37 înainte de Hristos şi 4 înainte de Hristos, a construit palatul-fortăreaţă unde a vrut să fie îngropat.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit arheologilor, suveranul a decis la sfârşitul vieţii să-şi îngrope palatul cu pământ luat de poalele dealului, ceea ce a avut drept efect neaşteptat conservarea structurii sale.
Potrivit lui Roi Porat, arheologul care a coordonat săpăturile, situl este "un laborator arheologic unic", comparabil cu situl Pompeii conservat de cenuşa vulcanică în Italia.
Începând de duminică, publicul va putea urca pentru prima dată marea scară înconjurată de arcade care duce la holul principal al palatului, ale cărei ziduri, cu fresce în nuanţe de maro, verde şi negru, sunt reprezentative pentru stilul epocii.
Vizitatorii vor putea descoperi, la piciorul scării, un teatru de 300 de locuri, care dispunea de o lojă "VIP", unde Irod l-a primit între alţii pe generalul roman Marcus Agrippa în -15 înainte de Hristos.
Potrivit arheologului, "a fost o vizită foarte importantă pentru Irod" care, cu această ocazie, a pus să fie redecorată loja adăugându-i ferestre false şi fresce care amintesc de cucerirea Egiptului de către Agrippa, acoperite de gravuri somptuoase.
Irod avea obiceiul de a respecta tradiţia evreiască şi să evite desenele cu animale şi oameni, dar în palatul său din deşertul Iudeei, preferatul lui, "totul era permis", a spus Roi Porat.
Palatul, a cărui intrare principală este orientată către Ierusalim, "este o capsulă romană în Iudeea", estimează arheologul. Regele supranumit de unii "Irod cel Crud" pentru cruzimea legendară şi obsesia pentru comploturi, a rămas celebru pentru operele sale monumentale: el a mărit al doilea templu evreiesc din Ierusalim, a construit oraşul-port Cezareea şi palatele Masada şi Ierihon.
Săpăturile la palatul-cetate al lui Irod au fost începute de călugării franciscani la sfârşitul anilor 1950 şi continuate începând cu 1972 de o echipă de arheologi israelieni conduşi de profesorul Ehud Netzer. În 2007, acest profesor a descoperit mormântul regelui, sub rămăşiţele palatului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.