Noaptea Campusului Deschis va avea loc sâmbătă, de la ora 18.00, ca parte a Nopţii Cercetătorilor Europeni, în campusul Universităţii Politehnica Timişoara şi propune o serie de laboratoare, expoziţii, instalaţii de artă şi ateliere cu acces gratuit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cele trei trasee propuse: Ştiinţă şi Cercetare, Interacţiune şi Conectare, Artă - invită publicul larg să exploreze într-un mod inedit ştiinţa şi arta, să îşi creeze propria hartă în funcţie de preferinţele şi curiozităţile sale.

„Noaptea Campusului Deschis este un eveniment unic în România şi prilejuieşte un context în care curioşii pot explora universitatea nestingheriţi. Din experienţa primei ediţii a evenimentului vreau să subliniez entuziasmul publicului la posibilitatea de se plimba prin clădirile Facultăţilor, de a intra în laboratoare şi surprinderea lor faţă de echipamentele de ultimă generaţie în toate domeniile şi faţă de explicaţiile prietenoase despre cum sunt folosite. Am pregătit peste 60 de microactivităţi ştiinţifice, artistice şi comunitare pe care publicul le poate parcurge în voie, după propriile interese şi curiozităţi. Pentru o seară, comunitatea locală se strânge în campusul unei universităţi şi celebrează ştiinţa”, a povestit Alexandru Luca, director al Departamentului de Marketing Universitar UPT.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Din lista de evenimente, organizatorii recomandă o vizită la Muzeul Tehnic UPT, locul în care poveştile Timişoarei prind viaţă. Aici vor fi explorate: poveştile oamenilor şi a cinci cartiere istorice din Timişoara, aplicaţiile interactive de edutainment, mobile şi de realitate mixtă; Physic AI Garden: o grădină virtuală dinamică cu plante şi ciuperci virtuale (artişti: Anna Dumitriu & Alex May, în colaborare cu CAPABLE Project şi BioArt Revolution); Centrul de prezentare interactivă a fenomenelor fizice ExperimentariumTM - unde puteţi să descoperiţi fenomene fizice prin experimente care permit participanţilor să devină exploratori activi şi multe altele.

O altă atracţie a serii va fi spaţiul „Portalul Oraşului Paralel”, realizat în incinta Facultăţii de Construcţii, în hala de testare a fundaţiilor pentru scenografia spectacolului de teatru Oraşul Paralel: Party în Elisabetin.

Portalul conţine mai multe atracţii imersive precum: Labirintul Oglinzilor, Pădurea Şoaptelor, Fântâna Timpului, Oceanul Continuităţii şi Tărâmul Dorinţelor care vor putea fi vizitate în timpul repetiţiilor pentru spectacolul „Oraşul Paralel: Party în Elisabetin” care se va juca pe 1 şi 2 octombrie.

Anda Maier, arhitect şi designer de iluminat, a pregătit „Luminiş”, o instalaţie temporară de iluminat care reconfigurează sera din Campusul Politehnicii UPT într-un spaţiu transformat prin dinamica luminii şi culorilor. Ziua, instalaţia oferă un peisaj cromatic în continuă schimbare, sugerând interacţiunea dintre corpuri şi lumină, iar noaptea, sera devine un lightbox, care emite nuanţe şi umbre vibrante. Astfel, acest proiect reimaginează sera nu doar ca un loc de cultivare biologică, ci şi ca un ecosistem senzorial, în care lumina devine forţa primară ce rezonează cu ritmurile naturale ale vieţii.

Artistul Matei Bejenaru aduce în atenţia publicului cercetătorii şi cercetătoarele din instituţiile locale. Personalităţi care nu sunt celebre, deşi au realizări remarcabile, şi care ar trebui cunoscute şi recunoscute vor fi prezentate printr-o serie de fotografii documentare în spaţiile lor de muncă şi creaţie ştiinţifică.

Expoziţia „Sci-art your life! - Experimente de artă şi ştiinţă la MV sci-art” transformă spaţiul centrului într-un epicentru al artei, ştiinţei şi experimentului, oferind publicului o experienţă interactivă şi educativă. Expoziţia prezintă lucrări care integrează tehnologia ca mediu de exprimare artistică şi ştiinţifică, provocând vizitatorii să reflecteze asupra naturii existenţei umane şi asupra lumii înconjurătoare. Vizitatorii vor avea ocazia să experimenteze realitatea virtuală folosind ochelarii VR Meta Oculus - o realitate alternativă creată la intersecţia dintre imaginaţie, desen şi inginerie digitală. Aceste experienţe imersive demonstrează puterea tehnologiei de a extinde limitele percepţiei umane şi de a ne transporta într-o dimensiune nouă, în care posibilităţile sunt nelimitate.

De asemenea, vom explora împreună structurile invizibile ale lumii ce ne înconjoară cu ajutorul microscopului. Acest exerciţiu de observare a microorganismelor, a celulelor sau a ţesuturilor, ne provoacă să descoperim profunzimea lumii noastre, precum şi straturile nevăzute ce o cuprind. În acelaşi timp, vom avea oportunitatea să explorăm cerul înstelat cu ajutorul telescopului care ne va permite să ne conectăm la fenomenele cosmice.

Sub sloganul „Nu aştepta răspunsurile, caută întrebările”, Noaptea Campusului Deschis reprezintă o invitaţie la conectare, vulnerabilitate, implicare şi deschidere.

Harta evenimentului cuprinde toate spaţiile şi activităţile, pentru o mai bună orientare în timp şi spaţiu. Vizitatorii vor primi, de asemenea, la faţa locului harta printată pentru a fi la curent în timp real cu atracţiile serii şi a putea alege activităţile la care doresc să participe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.