Publicul bucureştean va putea descoperi 69 de muzee, galerii de artă, centre culturale străine, art hub-uri şi spaţii alternative în cea de-a 13-a ediţie a Nopţii Albe a Galeriilor - NAG care are loc vineri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În afara Capitalei, 87 de spaţii culturale din oraşele Alba Iulia, Arad, Braşov, Cluj Napoca, Craiova, Iaşi, Miercurea Ciuc, Petrila, Reşiţa, Sfîntu Gheorghe, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara vor anima harta acestui eveniment dedicat culturii contemporane din România.

"Proiectul "Outside Histories/Istorii pe din afară" invită artiştii Pisica Pătrată, Robert Obert, Maria Bălan şi John Dot S să intervină peste decoraţiile existente pe zidurile curţii de la Rezidenţa BRD Scena9. Scene bizare inspirate din cultura aztecă, amestecate cu elemente de decor de inspiraţie bizantină, înconjoară curtea acestei clădiri declarate monument istoric, care datează din 1890 şi a aparţinut Regelui Mihai, fiind un dar al Regelui Ferdinand către Regina Maria. Istoria clădirii poartă astfel urmele tuturor destinaţiilor pe care le-a avut în ultimii peste o sută de ani, de la casa aflată în proprietatea familiei regale la sediu de instituţie publică, apoi restaurant cu specific mexican, până la statutul actual - centru de cultură contemporană", potrivit organizatorilor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Vernisajul va avea loc vineri, de Noaptea Albă a Galeriilor, între orele 19.00 şi 3.00, prin finalizarea, într-o sesiune de live painting în prezenţa publicului, a acestei prime părţi din "Istorii pe din afară".

Programul NAG oferă, ca în fiecare an, posibilitatea publicului de a descoperi cultura contemporană în toată diversitatea ei, de la arte vizuale la arte performative, muzică sau film, şi în toate formele de prezentare, de la expunerea muzeală la concepte curatoriale sau lucrări expuse direct în studiourile artiştilor.

Vizualul ediţiei, "care stă doar simbolic sub semnul ghinionului şi al superstiţiei", a fost realizat de Răzvan Cornici.

"Ilustraţia întreagă este inspirată din jocul cu cursa de cai, un joc foarte popular în parcurile de distracţii, în special pe litoral. NAG-ul este o cursă, alergi de nebun sperând să vezi cât mai multe. Boxerul este luptătorul, personaj care a fost înfrânt ani de-a rândul, dar revine cu o nouă expoziţie despre care crede că va fi "the one". "Luchadorul" este curatorul. Vede tot, ştie tot, împuşcă tot. Motociclistul este galeria nouă, care încearcă să rupă gura târgului cu o expoziţie plină de concept şi high-tech", mai spun organizatorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.