Muzeul Naţional de la Kabul, Afganistan, s-a redeschis pentru prima dată de când talibanii au preluat puterea în capitală, la 15 august dar, potrivit Associated Press (AP), există frecvente întreruperi de curent, personal neplătit şi miliţia talibană acţionează ca gardieni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Muzeul, situat în sud-vestul capitalei, găzduieşte artefacte datând din Paleolitic până în secolul XX. În jur de 50 până la 100 de persoane îl vizitează zilnic; Intervalul orar este indicat pe site (8.00 - 15.30), deşi este neclar când a fost ultima dată revizuit. 

Directorul muzeului, Mohammad Fahim Rahimi, nu a vrut să comenteze. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Din imaginile obţinute de AP se vede un luptător taliban care fotografiază artefacte cu telefonul, pe 6 decembrie, iar într-o altă fotografie conservatorul Mohammad Name Noorzai restaurează un vechi obiect de ceramică. 

Agenţia de presă Khaama, cu sediul în Afganistan, a anunţat că „Ministerul Informaţiei şi Culturii Talibanilor s-a angajat să păstreze siturile culturale, antichităţile şi monumentele istorice ale Afganistanului”. 

Ultima dată când Kabul a fost sub ocupaţia talibanilor, acum 20 de ani, se estimează că Afganistanul a pierdut jumătate din moştenirea culturală. Legea Sharia, practicată de forţele talibane, interzice reprezentarea icoanelor, a corpurilor umane şi a altor zeităţi, ceea ce în trecut a dus la ştergerea sistematică a minorităţilor şi femeilor, cărora li se cere acum să fie însoţite de bărbaţi şi să poarte vălul.

În 2001, talibanii au distrus o parte din monumentul Buddha de secolul al VI-lea, sculptat într-o stâncă în Valea Bamyan, în centrul ţării. Unii comentatori încă se tem că moştenirea culturală s-ar putea confrunta din nou cu ameninţările de distrugere ţintită. 

În august, muzeul a transmis un comunicat în care spunea că „situaţia haotică cauzează îngrijorare cu privire la siguranţa artefactelor şi bunurilor muzeului”. 

Între timp, un grup de artişti afgani şi creatori au trimis o scrisoare prim-ministrului britanic Boris Johnson şi altor lideri mondiali prin care cer să fie salvaţi. Scrisoarea deschisă, care a fost publicată în franceză, farsi, engleză şi germană, prezintă munca artiştilor afgani în ultimele două decenii pentru a reînvia scena artelor şi culturii din ţara lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.