Muzeul Naţional Brukenthal a fost invitat să participe cu două piese din colecţia Muzeului de Istorie Casa Altemberger la organizarea expoziţiei „Le Mystère Mithra. Plongée au cœur d’un culte romain” de la Royal Museum of Mariemont, Belgia.
Muzeul Naţional Brukenthal participă în Belgia, alături de peste 30 de instituţii şi muzee din 15 ţări ale Europei invitate, cu două lucrări din colecţie la această expoziţie dedicată zeului Mithras în cadrul cultului Roman.
„Într-o lume plină de o mulţime de zei, acest cult din est a avut un succes orbitor care a durat mai mult de trei secole, de la un capăt la altul al vastului Imperiu Roman. Deşi de origine persană, deci dintr-un teritoriu cucerit de romani, cultul mithraic s-a răspândit de la Oceanul Atlantic până la Eufrat şi din Marea Britanie, până în Deşertul Sahara. Cu toate că, prin săpăturile arheologice efectuate anual, sunt dezvăluite mărturii despre acest cult revoluţionar, Mithras rămâne o enigmă care a stârnit multe teorii. Adepţii săi, uniţi în comunităţi discrete, chiar secrete, reconstituiau povestea mitică a zeului, în timp ce realizau o serie de ritualuri care au rămas misterioase. Ce a reprezentat exact Mithras pentru adepţii săi? De ce cultul său s-a organizat în cel mai mare secret? De ce a avut atât de mult succes? Prin prezentarea unor obiecte spectaculoase împrumutate de la cele mai mari muzee din Europa, între care se numără şi Muzeul Naţional Brukenthal, proiectul va ajunge la public printr-o experienţă unică, imersivă şi participativă”, a spus Raluca Teodorescu, şef secţie Muzeul de Istorie Casa Altemberger din Sibiu.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, managerul Muzeului Naţional Brukenthal, a vorbit despre cultul Mithras: „Una din caracteristicile colonizării provinciei Dacia este venirea cu diverse credinţe şi obiceiuri a populaţilor de diverse etnii de pe cuprinsul Imperiului Roman. Aceştia aduc cu ei nu numai bunăstarea locului, apărarea acestuia, ci şi cultele religioase din zonele de provenienţă. Sistemul cultural şi religios roman este deschis acestora, dar trebuie specificat până la un punct, şi anume respectarea panteonului clasic al Imperiului. Între cultele ajunse în Imperiu, nu numai în Dacia, este şi cel al lui Mithras, desfăşurat în spaţii închise, subterane, peşteri sau construcţii adâncite în care credincioşii îşi desfăşurau activităţile în semi-întuneric, dar după ornamentarea acestor spaţii adorau şi spaţiul deschis datorită faptului că tavanul era de fapt un cer de noapte cu stele strălucind. De obicei Mythras călătoreşte cu un taur în acţiunea sa războinică, de luptă şi de jertfă. În provincia Dacia există descoperiri de temple mitraice în special în castrele de dimensiuni mari şi în oraşele de aceleaşi dimensiuni. Această realitate ne arată că exista o înţelegere în Imperiu pentru promovarea până la un punct a unor culte regionale fără ca oficiul, în cazul cultului imperiului, să fie recunoscut. Cultul mitraic este şi o filtrare a elementelor cultului creştin aflat la început în Orient”.
Muzeul Naţional Brukenthal a participat şi la Paris cu două lucrări pentru o expoziţie dedicată lui Sandro Botticelli.
„Misterul lui Mithras e un proiect complex iar expoziţia organizată acum în Belgia e un prim eveniment. Sunt peste 30 de instituţii şi muzee din peste 15 ţări ale Europei invitate. De exemplu: Muzeul Luvru, Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, Muzeul Naţional de Arheologie din Lisabona, Muzeul de Arheologie din Nisa, Muzeul Naţional de Arheologie din München, Muzeul de Arheologie din Frankfurt, Verulamium Museum din Londra, Muzeul de Istorie din Budapesta, Muzeul Universităţii din Ghent, Universitatea din Amsterdam, etc. Din ţara noastră, au fost invitate Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Civilizaţiei Dacice din Deva şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca”, a afirmat Alexandru Constantin Chituţă, şeful secţiei de marketing a Muzeului Brukenthal.
Expoziţia din Belgia este deschisă în perioada 20.11.2021 - 17.04.2022.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.