La 10 ani de la căderea preşedintelui egiptean Hosni Mubarack şi după mai mulţi anid e negocieri, Muzeul Bibliei de la Washington a restituit Egiptului aproape 5.000 de obiecte antice care au dispărut din colecţiile ţării în timpul revoluţiei din 2011, scrie AFP.
Constituit în mare parte din papirusuri, manuscrise egiptene şi copte din antichitate şi Evul Mediu, lotul restituit Egiptului săptămâna aceasta cuprinde şi "măşti funerare, părţi de sicrie şi capete de statui din piatră", potrivit responsabilului cu dosarul pieselor restituite, citat de AFP. Ansamblul obiectelor a fost încredinţat Muzeului Copt din Cairo.
Anunţată miercuri de ministrul egiptean al Turismului şi Antichităţilor, restituirea a avut loc cu ajutorul logistic al guvernului american, după descoperirea colecţiilor Muzeului Bibliei din Washington a mai multor mii de obiecte irakiene şi egiptene cu provenienţă incertă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Numărul de antichităţi înapoiate de singurul muzeu al Bibliei din Washington arată amploarea traficului din anii 2010, aceste 5.000 de obiecte reprezentând doar o mică parte dintr-un flux colosal de antichităţi fraudulos scoase din Egipt.
Furturile şi distrugerile de antichităţi s-au înmulţit în cursul revoluţiei egiptene din 2011, apoi în anii următori, în special în momentul loviturii de stat din 2013 contra preşedintelui Mohamed Morsi.
În afară de antichităţile egiptene, Muzeul Bibliei se pregăteşte să retocedeze Irakului mai mult de 8.000 de obiecte din teracotă despre care "nu există suficiente informaţii corcte cu privire la provenienţa lor", conform lui Steve Green, fondatorul şi preşedintele muzeului. Obiectele au fost, după toate probabilităţile, rezultatul comerţului ilegal.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.