Piesa centrală a expoziţiei "Zei şi Muritori din Egiptul Antic", care va fi deschisă vineri la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, este o mumie umană în sarcofag de lemn pictat, descoperită la Gamhud, în Egiptul de Mijloc. Artefactul a fost restaurat şi supus unor investigaţii de imagistică medicală, anunţă MNIT.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Expoziţia reprezintă obiectiv principal al unui amplu proiect de cercetare şi restaurare a pieselor din Colecţia Egipteană a MNIT, proiect finanţat prin Granturile SEE 2014 - 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, (cod proiect CALL01-4), apelul privind "Susţinerea expoziţiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate".

Evenimentul va avea loc vineri, începând cu ora 13.00, la sediul MNIT, str. Daicoviciu nr. 2.

Colecţia egiptenă, una dintre colecţiile aflate în preferinţele publicului clujean, vine în faţa vizitatorilor într-un spaţiu amenajat inovativ cu aplicaţii multimedia, tehnică modernă şi interactivă. Expoziţia în sine aduce în prim plan piesele din colecţia egipteană a MNIT, donate Muzeului Ardelean în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi în prima jumătate a secolului al XX-lea.

Acestea ilustrează o istorie de peste 2.000 de ani, interval în care egiptenii şi-au îmbălsămat şi înmormântat defuncţii astfel încât să-şi continue viaţa şi în lumea ,,de dincolo’’. Pe lângă obiectele funerare, în expoziţie sunt puse în valoare şi obiecte votive, dar şi de uz cotidian.

Pentru a fi pregătite pentru expunere, cele 49 de artefacte au fost supuse procedurilor de conservare şi restaurare, iar mumia umană, împreună cu organe umane mumificate şi animale mumificate au fost supuse şi unor investigaţii de imagistică medicală, proceduri care au dus la obţinerea unor rezultate extrem de interesante, ce vor fi dezvăluite în premieră, în cadrul expoziţiei.

De asemenea, vor fi prezentate detalii interesante despre tehnicile de mumificare şi despre rolul acestui ritual în credinţele egiptenilor. Tot acest demers expoziţional va fi ilustrat prin intermediul unui film documentar, ce prezintă etapă de etapă derularea proiectului şi observaţiile specialiştilor implicaţi în proiect.

Copiii au un spaţiu special dedicat activităţilor de pedagogie muzeală, unde vom desfăşura ateliere tematice concepute special pe această temă.

Expoziţia se va vizita în orarul de funcţionare a MNIT şi va fi deschisă publicului pentru următorii 5 ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.