Expoziţia multimedia "Mirrors of Brâncuşi", un proiect care urmăreşte să surprindă esenţa sculptorului român printr-o serie de instalaţii şi de experienţe bazate pe opera lui Constantin Brâncuşi, va putea fi văzut în perioada 10 - 24 februarie, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Mirrors of Brâncuşi" doreşte să lase oamenilor o amprentă mai puternică şi mai concretă asupra a cine a fost Brâncuşi, dar şi o raportare la alte concepte şi definiţii, mai apropiate de esenţa omului şi artistului Brâncuşi, potrivit unui comunicat al Muzeului Ţăranului. 

Abordând noi tehnologii şi reinterpretând opere cunoscute şi mai puţin cunoscute ale artistului, expoziţia este o prezentare dinamică a unor întâmplări din viaţa artistului, relaţiile sale cu alţi artişti din vremea lui, precum şi trăsături de caracter despre care se vorbeşte prea puţin. La finalul experienţei, vizitatorul va reuşi să capteze informaţia, dar şi noi concepte despre sculptor.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Proiectul a pornit de la o cercetare făcută pe un grup de oameni de vârste şi ocupaţii diferite, dar care a cuprins aceleaşi concluzii - ceea ce mentalul colectiv şi-a însuşit despre Brâncuşi e diferit faţă de ceea ce a vrut în esenţă să transmită artistul. Pentru a schimba direcţia, creatorii proiectului au mers pe ideea de interactivitate şi de implicare a tehnologiei în procesul de creaţie.

"Ca să gândim acest proiect, am mers pe un fir logic în care am pus cap la cap conceptele cu care opera Brâncuşi şi nevoile publicului, felul în care acesta interacţionează cu o informaţie şi cum o asimilează el. Am ajuns astfel la Mirrors of Brâncuşi, un proiect-oglindă, în care oamenii nu doar că sunt puşi faţă în faţă cu creaţia lui Brâncuşi, dar sunt invitaţi să se pună în locul unor opere ale artistului, ajungându-se astfel la o analiză a propriilor emoţii şi sentimente dintr-o postură nouă. Prin acest proces de a te identifica şi de a empatiza cu celălalt, vizitatorii vor avea o imagine mai clară asupra a ceea ce şi-a propus Brâncuşi prin opera lui. Verticalitate, complexitate ascunsă în linii simple, emoţie şi reîntoarcere către sine / asta veţi descoperi în cadrul expoziţiei Mirrors of Brâncuşi", spune curatorul expoziţiei, Silvana Dulamă-Popa. 

Expoziţia dispune de o scenografie amplă, în care vizitatorul va putea experimenta cum este să fii parte dintr-o operă a lui Brâncuşi, se va oglindi într-o interpretare a unui modul în mărime naturală al Coloanei fără Sfârşit şi se va bucura de un scurt film dedicat vieţii inventatorului sculpturii moderne, cu informaţii concise şi alese cu grijă. Echipa de creaţie este formată din Silvana Dulamă-Popa (curator), Diana Miroşu (scenograf), Alin Popa (design lumină), Zoli Toth (muzică), Dilmana Yordanova şi Ovidiu Eftimie (video), Iulian Dinu (foto).

Proiectul se desfăşoară în mai multe spaţii, prima expoziţie fiind la Bucureşti, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, sala Irina Nicolau, în perioada 10 - 24 februarie.

Expoziţia va putea fi vizitată de marţi până duminică, în intervalul 10.00 - 18.00.

"Mirrors of Brâncuşi" este un proiect organizat de Fundaţia Art Production, Centrul de Resurse pentru Cetăţenie Activă şi Christian Westblink, cu sprijinul JTI şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Sprijinul financiar nerambursabil acordat pentru realizarea proiectului "Mirrors of Brâncuşi" este de 947.646,45 lei, echivalentul a 195.653,24 euro.

Proiectul este organizat de Fundaţia Art Production, Centrul de Resurse pentru Cetăţenie Activă şi Christian Westblink, cu sprijinul JTI şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.